Hlavní obsah

Moldavsko se bojí, že Rusko anektuje Podněstří

Kišiněv/Vilnius
Aktualizováno

Moldavský prezident Nicolae Timofti ve středu podle agentury AFP vyzval Evropskou unii, aby urychlila podpis asociační dohody s Kišiněvem a garantovala zemi vstup do EU. Obává se, že Rusko připojí separatistické Podněstří, které už o to žádalo.

Foto: Reuters

Ukrajinští pohraničníci na hranicích s Podněstřím

Článek

"Doufám, že máme podporu Evropské unie k co nejrychlejšímu podpisu asociační dohody. V souvislosti s aktuální situací v regionu je to důležité," prohlásil Timofti po rozhovoru s rumunským kolegou Traianem Baseskem, s nímž se setkal v severorumunském městě Jasy před summitem EU.

"Moje země žádá unii, aby jí nabídla jasnou perspektivu připojení," dodal moldavský prezident. Moldavsko a Gruzie už loni v listopadu parafovaly dohodu o přidružení, zatímco Ukrajina od ní ustoupila.

Kišiněv se obává, že po anexi Krymu, se k Rusku připojí i proruské separatistické Podněstří, které se odtrhlo v roce 1992.

Foto: Právo

Vedení neuznávané Podněsterské republiky už požádalo ruské poslance, aby vytvořili možnost přijetí Podněstří do řad Ruské federace. Státní dumě zaslal dopis předseda podněsterského parlamentu Michail Burla s tím, že se v místním referendu v roce 2006 vyslovilo pro připojení k Rusku 97,2 procenta voličů.

Biden varuje Rusko, že míří do izolace

Americký viceprezident Joe Biden Moskvu varoval, během své středeční návštěvy Litvy, že současná anexe Krymu ji dostane do izolace. ”Dokud bude Rusko pokračovat po této temné stezce, bude čelit narůstající politické a ekonomické izolaci,” řekl Biden po setkání s litevskou prezidentkou Dalií Grybauskaitéovou a lotyšským prezidentem Andrisem Berzinsem. ”Rusko nemůže pomíjet fakt, že svět se mění a že jeho jednání otevřeně odsuzuje," dodal viceprezident.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Americký viceprezident Joe Biden v Litvě

„Máme zde pokus překreslit pomocí brutální síly hranice evropských států a zničit poválečnou architekturu Evropy,” varovala Grybauskaitéová. Anexe Krymu podle ní neohrožuje jen samotnou Ukrajinu, ale i bezpečnost v širším regionu, a tím i celé mezinárodní společenství.

Sovětský svaz už jednou pobaltské republiky anektoval - za Stalina po vypuknutí druhé světové války. V oblasti panují obavy z Ruska, které zesílily nyní během krize kolem Krymu.

Biden už v úterý jednal ve Varšavě se zástupci Polska a Estonska. Při setkání označil postup Ruska na Krymu za „otevřenou agresi” a zdůraznil, že USA stojí v tomto konfliktu na straně Ukrajiny. Ta ale není členem NATO, předchozí americký prezident George Bush nedokázal přesvědčit evropské členy aliance, aby souhlasili se vstupem Ukrajiny a Gruzie.

Bílý dům už vyzval investory, aby nekupovaly ruské akcie. [celá zpráva]

Sedm nejvyspělejších zemí světa v úterý podle francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabia ukončilo spolupráci s Ruskem v rámci skupiny G8. Skupina G7 se sejde příští týden a bude konzultovat další postup, zvažuje se i možnost, že by skupina dál pokračovala bez Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám