Hlavní obsah

Moc transparentní to nebylo, kritizoval Juncker způsob výběru von der Leyenové

• Aktualizováno

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v pátek kritizoval způsob výběru své nástupkyně v čele unijní exekutivy, německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové, jako nepříliš transparentní.

Foto: Virginia Mayo, AP

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem.

Článek

Podle Junckera ukončuje krátkou praxi výběru šéfa komise jako takzvaného spitzenkandidáta, tedy vedoucího kandidáta vítězné strany ve volbách do Evropského parlamentu.

"Ten proces nebyl moc transparentní," řekl Juncker na tiskové konferenci v Helsinkách v odpovědi na jeden z dotazů k výběru své nástupkyně na summitu prezidentů a premiérů členských zemí EU v tomto týdnu.

Současně podle agentury Reuters připomněl, jak byl sám vybrán před pěti lety. "Bohužel se to nestalo tradicí. Byl jsem první a poslední spitzenkandidát," řekl Juncker.

Použil tak dnes již zažitý německý výraz pro vedoucího kandidáta politické strany ve volbách do EP. Schválení nominace Ursuly von der Leyenové do čela Evropské komise ještě vyžaduje souhlas Evropského parlamentu.

Výměna vedení EU
Každých pět let se v Evropské unii mění vrcholné orgány, tedy Evropská komise a její vedení, předseda Evropské rady a Evropský parlament.
Evropský parlament je zákonodárný orgán, volí se každých pět let. Projednává a schvaluje zákony i rozpočet. Také schvaluje předsedu Evropské komise a její členy.
Evropská komise je výkonným orgánem, který předkládá návrhy zákonů a je odpovědný za provádění rozhodnutí EP. Navrhuje rozpočet, rozděluje prostředky EU a dbá na to, aby ve všech členských zemí platilo právo EU. Také zastupuje EU v zahraničí. Má 28 komisařů, kteří mají na starosti jednotlivé oblasti, každý komisař je z jiné země EU.
Předsedu Evropské komise navrhuje Evropská rada. Schvaluje ho Evropský parlament. Kandidát na předsedu pak vybírá jednotlivé komisaře z návrhů členských zemí. Seznam kandidátů musí zase schválit Evropská rada a Evropský parlament pak hlasuje o tom, zda bude komise schválena jako celek.
Členy Evropské rady jsou hlavy států nebo předsedové vlád všech členských států EU, předseda Evropské rady a předseda Evropské komise. Evropská rada není legislativní orgán, určuje priority EU. Má na starosti politickou agendu. Předseda Evropské rady je volen jejími členy, reprezentuje EU navenek, občas bývá nepřesně označován za „prezidenta EU“.
Politiku EU koordinuje Rada EU, kterou tvoří ministři vlád všech členských zemí. Předsednictví se vždy na půl roku ujímají jednotlivé země EU.
V rámci nepsaného pravidla platilo, že si funkce v EU rozdělovali tzv. spitzenkandidáti, hlavní kandidáti nejsilnějších stran, tedy socialistů a lidovců, kteří vedli strany do voleb. To se v roce 2019 nestalo, i když dál platí, že zástupce jedné z těchto stran usedne do čela Evropské komise a druhý do čela Evropského parlamentu. Nejsou to ale vedoucí osobnosti stranických bloků, které vzešly z voleb do Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám