Hlavní obsah

Migranti v Německu zvyšují násilnou kriminalitu, zjistila studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Počet trestných činů spáchaných migranty v Německu v obecné rovině sice klesá, u závažných trestných činů, jako jsou vraždy či zabití, se ale zvyšuje. Píše to server týdeníku Focus s odvoláním na analýzu Spolkového kriminálního úřadu (BKA).

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Z informací, které Focus získal, vyplývá, že policie registruje od roku 2016 do 2020 přibližně 2000 vražd, v nichž byl alespoň jeden z pachatelů migrant. Pod označením migrant jsou vedeni lidé registrovaní se statusem žadatele o azyl, uprchlíka, migranta s tolerovaným pobytem či migranta se statusem neoprávněného pobytu.

Jen v loňském roce policie v Německu zaznamenala 370 násilných trestných činů, kde byl alespoň jeden migrant veden jako podezřelý. To je o 3,6 procenta více než v roce 2019 (tehdy bylo registrováno 357 případů), uvádí analýza BKA s názvem Zločin v kontextu přistěhovalectví 2020.

Z dokumentu vyplývá, že migranti spáchali v loňském roce 370 těžkých násilných trestných činů. Nejčastějšími bylo zabití (247 případů, z nichž přibližně 88 procent zůstalo ve fázi pokusu) a vražda (94 případů). Během vyšetřování těchto činů bylo zadrženo 452 migrantů, z nichž 14 bylo podezřelých z několika vražd.

Z analýzy vyplývá, že stoupá podíl zadržených podezřelých běženců, na celkovému počtu pachatelů závažných trestných činů v Německu (3649 osob) činí 12,4 procenta. To je nejvyšší hodnota ze všech skupin trestných činů, upozorňuje analýza.

Policie začala v části Německa uvádět národnost podezřelých

Evropa

V případě sexuálních trestných činů je tento podíl 8,5 procenta (5185 migrantů na celkových 60 992 pachatelů) a 7,2 procenta u drogových trestných činů (20 479 běženců na celkových 284 723 pachatelů).

Odborníci v analýze upozorňují, že v roce 2020 sice rostl počet nejzávažnějších trestných činů, v nichž figurovali migranti, jejich zapojení do ostatní trestné činnosti ale klesalo.

V loňském roce páchali nejčastěji trestnou činnost běženci ze Sýrie (27 561 osob), Afghánistánu (14 750) a Iráku (9835). Přistěhovalci z těchto tří zemí tvoří největší podíl žadatelů o azyl v Německu, a to 57,6 procenta. Podíl migrantů z Alžírska a Maroka činil celkem 5,1 procenta a byl zhruba na úrovni předchozího roku.

Kriminalita v Německu by bez migrace byla nižší, míní bavorský ministr

Evropa

Nejčastějšími pachateli byli muži (86,2 procenta), z nichž přibližně 60 procent bylo mladších 30 let. Přesné rozdělení věkových skupin je podle analýzy následující: 2,7 procenta tvoří děti, 6,8 procenta teenageři, 11 procent nezletilí a 79,5 procenta dospělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám