Hlavní obsah

Mezi mrtvými uprchlíky v chladírenském autě byla i dvouletá holčička

Vídeň
Aktualizováno

Policie v Maďarsku zadržela tři převaděče, kteří měli zavinit smrt sedmi desítek běženců objevených v odstaveném autě na dálnici v Rakousku. Potvrdila to rakouská policie, ačkoliv ta maďarská hovoří o čtyřech zadržených. Mezi sedmi desítkami mrtvých byly i ženy a děti. Vyšetřovatelé vyloučili, že by oběti byly z Afriky. Média hovoří o tom, že se zřejmě jednalo o běžence z válečné Sýrie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz mrtvých těl uprchlíků nalezených v nákladním autěVideo: Reuters

 
Článek

„Ve vazbě v Maďarsku jsou tři osoby,“ potvrdil v pátek dopoledne ředitel policie spolkové země Burgenlandsko Hans Peter Doskozil. Doplnil, že jsou z Bulharska. Jeden z nich je libanonského původu a jeden má také maďarský doklad totožnosti. „S vysokou pravděpodobností tyto osoby vůz řídily,“ dodal Doskozil.

Má se za to, že šéfové gangu, kteří převoz organizovali, mezi zadrženými nejsou a nalézají se v Rumunsku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle maďarské policie byli zadrženi celkem čtyři muži. Tři jsou občané Bulharska a čtvrtý je z Afghánistánu.

„Mezi podezřelými není žádný občan Maďarska,“ uvedla mluvčí celostátního velitelství maďarské policie Viktória Csiszér-Kovácsová pro agenturu MTI. Policie k případu vyslechla dvacet svědků.

Mluvčí neupřesnila, kde a kdy byli Bulhaři a Afghánec zadrženi. „Bylo provedeno několik domovních prohlídek,“ uvedla bez dalších podrobností.

Foto: Heinz Peter Bader, Reuters

Rakouští policisté u nákladního auta, ve kterém na dálnici A4 objevili těla uprchlíků.

Odstavený vůz byl na dálnici A4 objeven ve čtvrtek ráno. Doskozil na tiskové konferenci potvrdil, že ve voze bylo 71 mrtvých - 59 mužů, osm žen a čtyři děti. Nejmladší holčičce byly dva roky, věk zbylých dětí byl osm až deset let.

„S vysokou pravděpodobností se tito lidé ve voze udusili,“ dodal s tím, že vyšetřovatelé ve voze zatím nenašli žádný přívod vAzduchu.

Doskozil současně vyloučil, že by mrtví pocházeli z Afriky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz těl z nákladního auta na rakouské dálnici Video: Reuters

Řidič s autem přejížděl hranici z Maďarska ve středu večer. Vyšetřovatelé se domnívají, že pašovaní lidé už v tu dobu byli mrtví. Server hvg.hu tvrdí, že zmíněný nákladní automobil vyrazil na cestu ve středu ráno z okolí Budapešti.

Původní pátrání se soustřeďovalo na údajného rumunského řidiče, jeho občanství však Rumunsko zpochybnilo. Tuto verzi nepotvrdil ani Doskozil.

Foto: Heinz Peter Bader, Reuters

Nákladní auto, ve kterém objevili těla sedmi desítek uprchlíků prozkoumali rakouští vyšetřovatelé.

Firmu vlastnili Maďar a Ukrajinec

Nákladní auto, v němž nalezli smrt pravděpodobně běženci ze Sýrie, mělo patřit maďarské společnosti MasterMobilKer.

„Majitelem firmy byl János Kondor z města Kecskemét a letos v květnu se stal jeho společníkem Ukrajinec Rusan Dorohi,“ uvedl server index.hu.

Foto: Heinz Peter Bader, Reuters

Vyšetřovatelé u nákladního auta, ve kterém byly ostatky desítek uprchlíků.

Firma se měla zabývat prodejem aut. Kondor podle serveru vlastnil také řadu dalších firem, které většinou zkrachovaly. U Balatonu například provozoval několik bufetů a zabezpečoval catering na různých akcích ve městě Kecskemét.

Zátahy v Maďarsku

Maďarská policie už ve čtvrtek zadržela v Budapešti 24 podezřelých pašeráků lidí. Pocházejí z Ruska, Rumunska a Maďarska. Policie rovněž zabavila 16 aut.

V Maďarsku byl také v pátek ve zrychleném řízení odsouzen k 18 měsícům vězení jeden rumunský pašerák. Prokuratura uvedla, že převážel vlastním autem několik uprchlíků ze Sýrie. Chtěli se dostat do Německa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám