Hlavní obsah

Město ve Francii zakázalo oslovení slečno

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesson-Sévigné

Město Cesson-Sévigné na západě Francie zakázalo používání tradičního oslovení mademoiselle, čili slečna. O zrušení slova usilují feministky, které jeho používání považují za diskriminující. Argumentují, že ženy stejně jako muži by neměly být rozlišovány podle rodinného stavu.

Foto: Profimedia.cz

Ve francouzském městě už nemají slečny.

Článek

V 15tisícovém bretaňském městě tak oslovení zmizelo ze všech oficiálních listin a všechny mladé ženy i stárnoucí dámy jsou od nynějška paní.

„Hlavní je skoncovat s diskriminací,“ komentoval krok starosta města Michel Bihan, který ve volbách zvítězil se sloganem „Město pro všechny“ a už dříve prosadil šatny pro ženy na místním stadiónu či obojetné oslovení v dokumentech radnice. Zrušení oslovení mademoiselle Bihan označil za symbolické gesto.

Cesson-Sévigné není prvním francouzským městem, které se k zákazu oslovení uchýlilo. V městě Rennes už slečny nemají pět let.

Oslovení slečno je na ústupu i v jiných zemí. Němci od něho oficiálně upustili v roce 1972, stále méně se užívá i v tradicionalistické Velké Británii. Ovšem ve Francii stejně jako ve Španělsku a Itálii je slovo hlouběji zakořeněno v jazyce. Ve větě může být použito bez dalšího jmenování osoby – je možné například říct: „Vadilo by slečně, kdybych si zapálil?“.

Francouzi mají také označení pro mladého muže (mondamoiseau), které se dnes téměř neužívá.

Anketa

Je kvůli rovnosti třeba zrušit oslovení "slečno"?
Ano
5,2 %
Ne
93,9 %
Nevím
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16272 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Mademoiselle

Výběr článků

Načítám