Hlavní obsah

Merkelová vyzvala Putina, aby se vložil do migrační krize na hranicích s Běloruskem

Německá kancléřka Angela Merkelová ve středu po telefonu mluvila s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o situaci na polsko-běloruské a litevsko-běloruské hranici, kde se v posledních dnech utábořily tisíce migrantů snažících se dostat na území států Evropské unie. Vyzvala proto Putina, aby „konal“ proti zneužívání běženců ze strany běloruského režimu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zranění migranti nocovali v mrazu na bělorusko-polských hranicíchVideo: Reuters

 
Článek

Bělorusko podle Evropské unie přivádí migranty k hranicím ve snaze vyvolat v evropském bloku napětí v odvetě za unijní sankce.

Migranti mezi Běloruskem a Polskem jsou v zoufalé situaci

Evropa

Unijní lídři v této souvislosti hovoří o „hybridním útoku“ a polský premiér Mateusz Morawiecki v úterý s migrační krizí spojoval ruského prezidenta. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu počínání Morawieckého označil za nezodpovědné.

Merkelová v telefonátu s Putinem označila „instrumentalizaci migrantů v podání běloruského režimu za nelidskou a nepřijatelnou“, uvedl její mluvčí, který dodal, že kancléřka vyzvala ruského prezidenta, aby ve věci zakročil.

Foto: Michael Kappeler, Reuters

Angela Merkelová

Komuniké ruské strany podle agentury AP uvádí, že se oba lídři dohodli „pokračovat v konverzaci“ na téma migrantů mířících z Běloruska do Polska či do Litvy.

Kreml hází vinu na EU

Kreml v dřívějším prohlášení připisoval vinu za současné dění Evropské unii, která se prý „zříká ideálů humanismu“ a snaží se „udusit“ Bělorusko plány na částečné uzavření hranice.

Duda: Polskou hranici před Lukašenkovými migranty ubráníme, ohrožují celou EU

Evropa

Přes Bělorusko v posledních týdnech a měsících míří do Polska a Litvy tisíce běženců, převážně z Blízkého východu, ačkoli se nejedná o tradiční tranzitní zemi.

Situace se vyostřila tento týden, když k polské a litevské hranici za doprovodu běloruských vojáků a pohraničníků dorazilo několik tisíc migrantů.

Polsko se jim snaží zabránit v překonání hranice, na místě zasahovaly tisíce polských policistů a vojáků.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin

Reklama

Výběr článků

Načítám