Hlavní obsah

Merkelová podporuje v části Sýrie bezletovou zónu jako útočiště pro uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá kancléřka Angela Merkelová podporuje vytvoření bezletové zóny v části Sýrie, která by sloužila jako bezpečné útočiště pro uprchlíky uvnitř země. Řekla to v rozhovoru s deníkem Stuttgarter Zeitung s tím, že tento krok bude vyžadovat dohodu režimu prezidenta Bašára Asada s jeho odpůrci. Merkelová zároveň odmítla návrh na vytvoření hraničního plotu mezi Makedonií a Řeckem, jak navrhují země visegrádské skupiny (V4).

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Angela Merkelová

Článek

"V současné situaci by bylo užitečné, kdyby tam (v Sýrii) bylo území, na které by žádná z válčících stran nevedla nálety - takže jistý druh bezletové zóny. S teroristy z IS (Islámského státu) nemůžeme vyjednávat. Ale kdyby se podařilo takovou dohodu vyjednat mezi koalicí proti Asadovi a Asadovými stoupenci, pomohlo by to," řekla Merkelová.

Vyjádřila se také skepticky k tomu, že by se podařilo konflikt brzy ukončit. "Válka trvá už pět let a podle údajů OSN si vyžádala přes 250 000 lidských životů. Situace je nesmírně složitá a bombardování v Halabu a v jeho okolí, které provádí ruská armáda, všechno ještě komplikuje," řekla kancléřka. "Diplomacie musí udělat všechno pro ukončení této války, ale opravdu nelze čekat, že zítra bude po všem," doplnila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kancléřka také kritizovala postoj Evropanů, kteří na jedné straně odmítají přijímat uprchlíky, na druhé straně ale požadují, aby Turecko otevřelo své hranice pro lidi, kteří utíkají ze Sýrie, a pomohlo jim.

Plot v Makedonii by byl neevropský

Merkelová rovněž zdůraznila, že rozhodující hranice pro Evropskou unii v uprchlické krizi je ta mezi Tureckem a Řeckem. "Je pravda, že Řecko dosud dostatečně nesplnilo své povinnosti, ale nikdy neřeklo, že vnější hranici (schengenského prostoru) chránit nechce. Chceme Řecku pomoct a situaci zlepšit," řekla Merkelová.

Odmítla také plány visegrádské skupiny V4 na uzavření takzvané balkánské cesty uprchlíků na řecko-makedonské hranici. "Vybudovat plot v Makedonii, která vůbec není členem EU, a nestarat se, do jak těžké situace by to Řecko dostalo, by bylo neevropské chování a navíc by to ještě naše problémy nevyřešilo," řekla kancléřka.

Zdůraznila také, že chce bránit schengenský systém volného pohybu bez vnitřních hraničních kontrol. "Německo z něj těžilo tak jako žádná jiná evropská země. Mnozí podceňují to, jak je pro nás všechny schengenský prostor důležitý, jak moc závisí náš blahobyt na tom, že máme volný pohyb osob a zboží. Rozhodně se vyplatí soustředit se s maximálním nasazením na zabezpečení vnějších hranic EU," řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám