Hlavní obsah

Merkelová je kandidátkou na kancléřku, podpořila ji i CSU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Angela Merkelová se v pondělí stala kandidátkou konzervativní unie CDU/CSU na německou kancléřku. Na setkání špiček obou stran v Mnichově ji podle německých médií podpořila i bavorská CSU, která se k tomu dlouhé měsíce neměla.

Foto: Sven Hoppe, ČTK/AP

Bavorský premiér Horst Seehofer a německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Zatímco Křesťanskodemokratická unie (CDU) Merkelovou na kancléřku navrhla už loni, sesterská bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) tak formálně učinila až v pondělí. Na zasedání vedení obou politických uskupení předseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer prohlásil, že jeho strana stojí za Merkelovou.

Důvodem několikaměsíčního váhání CSU, jestli má již čtvrtou kandidaturu Merkelové na kancléřku podpořit, byly tvrdé spory o migrační politiku. Vrcholní představitelé bavorské strany přístup Merkelové řadu měsíců kritizovali a někteří z nich dokonce zvažovali, jestli by CSU neměla v zářijových parlamentních volbách kandidovat samostatně.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

V poslední době se názory obou stran sblížily. Nadále je ale rozděluje názor na pevnou hranici počtu přijímaných uprchlíků. Křesťanskosociální unie tak půjde do voleb s požadavkem stanovení horní hranice pro přijímání běženců na 200 tisíc ročně, Křesťanskodemokratická unie kancléřky Merkelové si limit nepřeje, i když obecně pro omezení migrace je.

Jedním z důvodů, proč se nyní v Mnichově obě strany chtějí prezentovat co nejjednotněji, je podle pozorovatelů i náhlý vzestup sociální demokracie. Ještě před pár týdny sesterské strany v průzkumech veřejného mínění nad druhou nejsilnější sociální demokracií vedly zhruba o 11 až 16 procentních bodů. Po nominaci bývalého šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze na kancléře za SPD je ale už dělí jen čtyři až šest bodů a většina voličů by jako kancléře preferovala právě jeho. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám