Hlavní obsah

Měnit se nebude čas, ale vy, řekl Turkům premiér a zrušil zimní čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecko se Evropě nevzdaluje jen politicky, ale i časově. 27. března sice se zbytkem Evropy posunulo ručičky hodin o 60 minut vpřed, k zimnímu času už se ale 30. října s ostatními zeměmi nevrátí. Nařídil to zvláštní vládní dekret, jehož cílem je „využít více světla“.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zrušil jsem rozdíl mezi zimním a letním časem. Od teď už nebudou zmatky. Čas bude stejný v zimě i v létě. Změníte se vy, ne čas,“ vysvětlil podle deníku The Guardian turecký premiér Binali Yildirim guvernérům tureckých provincií.

Hodiny v Turecku tak budou celoročně o tři hodiny napřed před greenwichským časem a dvě hodiny před středoevropským zimním časem.

Dekret vydal turecký premiér na začátku září a v platnost vešel okamžitě. Změna začne platit v noci na neděli 30. října. Studenti a zaměstnanci budou muset chodit do škol a do práce ještě za tmy.

Obavy obchodníků

S nápadem zachování zimního času přišel turecký ministr energetiky Berat Albayrak, který je mimochodem zetěm prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana, napsal server Al-Monitor.com. Podle ministra tak Turecko na energiích ročně ušetří kolem půl miliardy dolarů (12 miliard korun).

Zástupci podniků a exportérů naopak tvrdí, že opatření zemi o miliardy dolarů připraví, když větší časový rozdíl zkomplikuje obchody na akciových trzích i obchodní jednání.

Podle šéfa turecké asociace vývozců oděvů Hikmeta Tanriverdiho se Turecko vzdálí Evropě a stane se další blízkovýchodní zemí.

Když začnou v Londýně v devět ráno obchodovat burzy, budou mít soukromé firmy a úřady v Turecku polední přestávku. Turecké instituce budou muset buď prodloužit pracovní dobu, nebo nechat lidi pracovat přes čas, aby se sladili s Evropou. Investoři v Londýně nebudou moci uzavírat žádné transakce, když v Istanbulu odbije půl čtvrtá odpoledne, napsal Al-Monitor.

V roce 2011 ke stejnému opatření jako Turci přikročilo Rusko za prezidenta Dmitrije Medvěděva, kdy si celoročně ponechalo letní čas. [celá zpráva]

Kvůli stížnostem občanů na stres a zdravotní problémy si však Rusové 26. října 2014 přeřídili hodinky o hodinu dozadu. Od té doby si trvale ponechali přirozený „zimní“ čas.

Anketa

Byli byste pro zrušení letního času v ČR?
Ano
85,8 %
Ne
14,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9656 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám