Hlavní obsah

Medvědy na Slovensku popletla teplá zima, nespí a mohou být nebezpeční

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Z důvodu teplého počasí se asi třetina medvědů žijících na území Slovenska ještě neuložila k zimnímu spánku. Přírodovědec Miroslav Saniga upozornil, že turisté by měli být opatrní, protože medvědi mohou být podrážděni.

Foto: Profimedia.cz

Slovenské medvědy popletla teplá zima. Ilustrační foto

Článek

„Současné počasí připomíná spíš velikonoce nebo prodloužený podzim. Třetina medvědů vůbec nespí. Pořádná zima zatím nepřišla, když prší, teče jim do doupat. Turisté by si měli dávat pozor, protože medvědi mohou projevovat známky nervozity, agresivity a mohou reagovat neadekvátně,“ cituje Sanigu agentura TASR.

Před rokem způsobila teplá zima téměř tragédii v liptovské obci Pribylina. Rozzuřený medvěd, který se neuložil k zimnímu spánku, zde zaútočil na 26letého lesníka. Medvěd ho pokousal na nohou.

Přírodovědec upozornil, že v důsledku teplé zimy ze Slovenska neodletěly některé druhy stěhovavých ptáků. „Měly být už na severu Itálie, ale stále je vidíme na Liptově a na Oravě,“ dodal Saniga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám