Hlavní obsah

Mayová a Trump po telefonu řešili situaci v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová ve čtvrtek telefonicky jednala o Sýrii s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, se kterým se shodla na nezbytnosti zabránit mezinárodní akcí režimu syrského prezidenta Bašára Asada od dalšího použití chemických zbraní. Žádné rozhodnutí o vojenské akci ale nepadlo.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

USA v minulých dnech pohrozily, že uskuteční úder proti Sýrii, který by měl být trestem za údajný chemický útok syrské armády v povstalecké enklávě Dúmá u Damašku.

„Shodli se na tom, že použití chemických zbraní nesmí zůstat bez povšimnutí a že je nutné Asadovu režimu zabránit v dalším použití chemických zbraní,” uvedl úřad Mayové. „Dohodli se pokračovat v úzké spolupráci na přípravě mezinárodní odpovědi,” dodal úřad.

Ministři se dohodli „na potřebě přijmout v Sýrii opatření, aby už nedošlo k dalšímu použití chemických zbraní”, uvedl v prohlášení Downing Street. Server BBC napsal, že podle ministrů je velmi pravděpodobné, že za chemický útok je  zodpovědný Asadův režim.

Více bombardování znamená více zabíjení
šéf labouristů Jeremy Corbyn

„V tomto okamžiku ale nebylo přijato žádné rozhodnutí, pokud jde o povahu jakékoliv vojenské akce,” uvedl ministr dopravy Jo Johnson.

Některé zdroje uvádějí, že premiérka Mayová je připravena rozhodnout o vojenském opatření proti režimu Asada bez předchozího souhlasu parlamentu.

S účastí v případné vojenské intervenci nesouhlasí šéf britských labouristů Jeremy Corbyn. „Více bombardování znamená více zabíjení. Další válka životy nezachrání a zplodí to jen další válku,” řekl Corbyn.

Německo a Itálie podporu útoku odmítly. [celá zpráva]

Trump ve čtvrtek jednal o situaci v Sýrii se svými bezpečnostními poradci, žádné rozhodnutí ohledně případného úderu na tuto zemi ale zatím neučinil. Trump měl podle Bílého domu ve čtvrtek vedle Mayové hovořit ještě s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Reklama

Výběr článků

Načítám