Hlavní obsah

Marseilleská synagoga končí, bude z ní mešita

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marseille

Jednu ze synagog ve francouzské Marseille čeká náboženská přeměna. Ze židovského svatostánku se promění na muslimskou mešitu. Mohou za to stále výraznější demografické změny v tomto jihofrancouzském městě, kde se citelně zmenšila židovská komunita a naopak roste ta muslimská. Synagogu už muslimové koupili.

Foto: Profimedia.cz

Vstup do synagogy Or Thora v jihofrancouzském Marseille

Článek

„Zhruba posledních dvacet let jsme svědky toho, že se židovská komunita rozmělňuje a odchází. Všichni máme stejného boha. Nejdůležitější je, abychom dosáhli souznění,“ vysvětlil zástupce marseilleské židovské komunity Zvi Ammar agentuře AFP.

To ale v Marseille prozatím nepanuje. Podle agentury Reuters to byl právě Ammar, kdo v lednu v souvislosti s rostoucími projevy antisemitismu vyzval židy, aby se do doby, „než bude lépe“, v oblasti Marseille vyvarovali veřejného nošení jarmulek.

Deset miliónů za modlitebnu 

Podle informací místního deníku La Provence byla synagoga Or Thora prodána již před několika měsíci, a to muslimské asociaci al-Badr za 400 tisíc eur, tedy v přepočtu přibližně 10,8 miliónu korun. První muslimové by se v ní měli modlit už za několik měsíců.

Zatímco židů kvůli sekularizaci, ale i emigraci do Izraele na jihu Francie ubývá, muslimů už je v Marseille tolik, že se nemají kde modlit. A otevření Velké marseilleské mešity, kterou slíbil starosta už v roce 2001, se neustále odkládá.

Asociace al-Badr už v ulici Saint Dominique, kde se synagoga Or Thora nachází, jednu mešitu má. Chodí do ní ale tolik lidí, že se věřící musí modlit na chodníku. Oproti tomu synagogu o kapacitě 250 lidí v poslední době navštěvovala jen asi desítka lidí.

„Měla symbolický význam. Ale židé se ve městě přestěhovali jinam... Taková je doba. V Marseille nemáme nedostatek synagog,“ popsal situaci předseda židovské obce Marseille-Provence Michele Teboul.

Tři sta mešit se staví

V Marseille žije okolo 850 tisíc lidí, přičemž k islámu se podle odhadů organizace Open Society Foundations hlásí 220 až 250 tisíc z nich. Praktikujících židů tam žije 70 až 80 tisíc.

Mešity nechybí jen v Marseille, ale v celé Francii. Podle prezidenta Francouzské rady muslimské víry Dalila Boubakeura je v zemi galského kohouta okolo 2500 mešit a dalších 300 je ve výstavbě.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V šestašedesátimiliónové Francii žije pět až šest miliónů muslimů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám