Hlavní obsah

Židé se ve Francii necítí bezpečně, ve velkém emigrují

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř osm tisíc francouzských Židů se loni odstěhovalo z Francie do Izraele. Je to téměř čtyřikrát víc, než jich odcházelo před třemi lety, píše server CNN. Vlna odchodů následuje po několika teroristických útocích na Židy ve Francii v posledních letech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rok po útocích na redakci Charlie Hebdo se z Francie do Izraele odstěhovalo osm tisíc Židů, v roce 2013 jich bylo 3 300. Před dalšími dvěma lety odešlo jen 1900.

"Pro mě je to tady skvělé, mnohem lepší než ve Francii,“ řekl CNN Charly Dahan, hudebník, který se přestěhoval do Izraele z Paříže před dvěma lety, při rozhovoru v Café Lyon, oblíbeném místě setkávání francouzských Židů.

„Poprvé v životě se cítím v pohodě. Ve Francii mi také bylo dobře, ale ta situace a současné problémy...je velmi těžké žít ve Francii jako Žid,“ dodal.

Podle izraelského úřadu, který má na starosti imigrační politiku Židů do země - je násilí jedním - i když ne jediným - důvodem emigrace.

"Útoky jako ten na židovskou školu v Toulouse v roce 2012, židovské museum v Bruselu v roce 2014 nebo košer supermarket ve Francii a synagogu v Kodani minulý rok byly živými důkazy násilí proti francouzským a evropským Židům. Židé se už nějaký čas necítí bezpečně,“ řekl mluvčí úřadu Avi Mayer.

Nenoste jarmulky

Francouzský prezident François Hollande i představitelé francouzských židů nedávno odmítli doporučení hlavy židovské obce v Marseille souvěrcům nenosit typickou čepičku zvanou jarmulka či kipa. Podle Hollanda je neúnosné, aby se francouzští občané schovávali kvůli své víře, uvedla agentura ČTK.

Výzva v Marseille padla den poté, co patnáctiletý turecký Kurd na ulici zaútočil mačetou na pětatřicetiletého židovského učitele. Policii řekl, že jednal ve jménu Alláha a radikální organizace Islámský stát (IS). Případ vyšetřuje pařížská prokuratura jako teroristický čin.

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý po jednání s vedením Evropského židovského kongresu (EJC) v Moskvě vyzval Židy, kteří se necítí bezpečně, k přestěhování do země.

"Ať tedy přijedou k nám. V éře Sovětského svazu odjížděli, tak ať se teď vrátí," řekl Putin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám