Hlavní obsah

Mladík napadl mačetou v Marseille ve jménu IS židovského učitele, ten se bránil tórou

– Marseille

Židovského učitele napadl v pondělí v Marseille patnáctiletý Kurd. Než se ho podařilo zpacifikovat, způsobil mu mačetou lehčí zranění. V úterý státní žalobce sdělil, že agresor útočil ve jménu Islámského státu.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Francouzský voják střeží židovskou školu v devátém marseillském obvodě

Článek

„Potvrdil, že jednal ve jménu Alláha a Islámského státu,“ řekl státní žalobce Brice Robin. „Opakoval několikrát, že to udělal pro Daíš (arabský akronym Islámského státu),“ dodal.

Kurdský teenager napadl židovského učitele před židovskou školou v devátém obvodě. Zranil ho zezadu na rameni a na ruce, ale ne vážně. Během útoku pedagog upadl na záda, tak se bránil tórou, kterou nesl, a kopáním, uvedl list New York Times.

Čin adolescenta byl překvapivý, protože většina Kurdů je proti Islámskému státu. Kurdové mají také tradičně přátelské vztahy s Izraelem, který od nich nakupuje ropu a podporuje jejich nezávislost. Navíc se jednalo o dobrého studenta, u kterého nebyla nijak patrná radikalizace. Nebyl ani na seznamu radikálů, které mají tajné služby nebo policie. A tom, že by se hoch radikalizoval, nevěděla ani jeho rodina.

Žalobce pro francouzský rozhlas RFI uvedl, že profil podezřelého odpovídá někomu, kdo se radikalizoval přes internet. „Působí dojmem, že ani plně nepochopil základy islámu,“ dodal ještě prokurátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám