Hlavní obsah

Máme tady válku, prohlásil nový ukrajinský prezident

– Kyjev

Na východě Ukrajiny panuje válečný stav. V rozhovoru pro německý deník Bild to řekl nově zvolený ukrajinský prezident a miliardář Petro Porošenko. Pochválil, že vládní síly konečně začaly proti separatistům na východě pořádně zasahovat.

Foto: ČTK/AP

Nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Článek

„Ty hrůzy ukončím, proti naší zemi se vede skutečná válka," řekl Porošenko. „Na východě se nacházíme ve válečném stavu, Krym obsadilo Rusko a v zemi je obrovská nestabilita. Musíme reagovat," dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jedním z hlavních úkolů armády je podle něj dopadnout předáky vzbouřenců. „Chceme je dopadnout a postavit před soud," uvedl Porošenko a doplnil: „Aby bylo jasno: když těžce ozbrojený bojovník střílí na naše vojáky, pak musí čelit naší armádě."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští pohraničníci stříleli na vozy separatistů, kteří se pokusili přejet přes hranici z RuskaVideo: Reuters

Na východě se v pondělí tvrdě bojovalo o letiště, přičemž podle Kyjeva padlo pět desítek separatistů. Armáda nad letištěm převzala kontrolu, město ale stále mají separatisté ve své moci a v úterý tam vyhlásili zákaz nočního vycházení. Situaci zkomplikovalo zmizení čtyř pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Inspektoři z Dánska, Estonska, Turecka a Švýcarska se ztratili už v pondělí.

Podle Kyjeva je zadržují proruští vzbouřenci. K jejich propuštění vyzval Západ, ale i Moskva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Těla zabitých separatistů se hromadí v doněcké márniciVideo: Reuters

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám