Hlavní obsah

Makléř, který přišel o pět miliard eur, se vrátil do Francie a šel hned za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Bývalý makléř francouzské banky Société Générale Jérôme Kerviel, který si má ve Francii odpykat tři roky vězení za zpronevěru téměř pěti miliard eur, se v neděli před půlnocí vrátil z Itálie do vlasti. Finančník, který měl v neděli nastoupit do francouzského vězení, v sobotu tvrdil, že se rozhodl zůstat v Itálii a do Francie se zatím nevrátí. Francie pohrozila, že na něj vydá mezinárodní zatykač.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Jerome Kerviel přichází k pařížskému soudu.

Článek

Hranice zpět do Francie překročil pěšky a policie ho krátce po půlnoci v hraničním městě Menton zajistila. Oznámila, že vězeň nastoupil svůj trest.

Kerviel v neděli požádal o schůzku s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a o odklad trestu. „Boj bude pokračovat. Ať se stane cokoli, Société Générale a finanční svět obecně o mně budou dál slyšet,” prohlásil podle agentury Reuters. Říkal, že se do vlasti nevrátí. V rozhovoru pro francouzskou televizi Kerviel prohlásil, že do Itálie se vydal na poutní cestu za papežem Františkem, s nímž se ve Vatikánu skutečně setkal.  [celá zpráva]

Makléř trvá na své nevině a tvrdí, že jeho odsouzení bylo nespravedlivé. Podle obvinění způsobil bance Société Générale škodu téměř pět miliard eur (asi 137 miliard Kč).

Odsouzen byl už v roce 2010, stále však trvá na tom, že je obětí systému, který mu nelegální obchody umožňoval, dokud vydělával.

Odvolací soud letos v březnu zrušil rozhodnutí, že má Kerviel zaplatit odškodné ve výši způsobené škody, avšak potvrdil mu trest vězení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám