Hlavní obsah

Makedonie přestala na své území vpouštět afghánské migranty

Takzvaná balkánská cesta, po níž proudí běženci do bohatších zemí Evropské unie, se pro migranty postupně uzavírá. Makedonie přestala od neděle vpouštět na své území afghánské uprchlíky, kteří přicházejí z Řecka, napsala agentura AFP s odvoláním na řecký policejní zdroj. Makedonie své rozhodnutí zdůvodňuje obdobným rozhodnutí Srbska. To zase v pátek dočasně uzavřelo přechody s Makedonií.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Běženci na řecko-makedonské hranici u přechodu Idomeni.

Článek

"Byli jsme ráno upozorněni, že makedonské úřady už nebudou pouštět Afghánce," citovala agentura nejmenovaný zdroj. Podle řeckých policistů čekalo v neděli ráno na přechodu v Idomeni na povolení vstupu do Makedonie kolem 4000 uprchlíků. Není ale známo, kolik mezi nimi bylo Afghánců.

Hranice podle srbského ministerstva vnitra nejsou uzavřené, ale zavádí se přísnější režim. Do země nebudou vpuštěni migranti bez registrace na makedonsko-řeckých hranicích.

Makedonie i Srbsko se snaží vypořádat s rozhodnutím Rakouska, které omezilo počet přijatých žádostí o azyl na hranicích na maximálně 80 denně. Vídeň navíc chce tento strop snížit na polovinu.

Makedonci v polovině listopadu rozhodli, že na své území budou pouštět výhradně uprchlíky, kteří pocházejí ze zemí sužovaných válečnými konflikty - ze Sýrie, z Afghánistánu a z Iráku. Ostatní, které označuje za "ekonomické migranty", pohraniční policie do země nevpouští.

Reklama

Výběr článků

Načítám