Hlavní obsah

Maďarští Romové znovu čelili útoku molotovovým koktejlem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neznámí útočníci hodili v pátek ráno zápalnou láhev do domu romské rodiny v obci Bocfölde na západě země. Uvnitř spala celá rodina, ale naštěstí nebyl nikdo zraněn, protože zápalná láhev se nerozbila a podařilo se ji vyhodil zpět na ulici. Agenturu MTI o tom informoval starosta obce Miklós Lendvai.

Foto: Reuters

Pohřeb Roberta Csorby (27) a jeho pětiletého syna, kteří byli zastřelení na útěku z podpáleného domu.

Článek

"V domě naštěstí začal hořet jen jeden kus oděvu, který obyvatelé vzápětí uhasili a láhev vyhodili na ulici," uvedl starosta. Případ vyšetřuje policie. V obci žije asi sto Romů a podle starosty zde nebyly žádné problémy mezi Romy a ostatními obyvateli. V Maďarsku se množí útoky na Romy.

Minulý týden v obci Tatárszentgyörgy ve střední části země zastřelili 27letého Roma a jeho pětiletého syna. Pachatelé hodili na dům zápalnou láhev a když muž s dítětem utíkali s hořícího domu, neznámý pachatel je usmrtil několika výstřely z brokovnice.

Právě v obci Tatárszentgyörgy zorganizovali v roce 2007 pochod členové polovojenské Maďarské gardy. Akce měla cíleně protiromský charakter.

Maďaři Romy nenávidí, ukazují průzkumy

Koncem loňského listopadu zatím neznámí pachatelé hodili granát do pokoje romské rodiny v jihomaďarském městě Pécs. Manželé zahynuli na místě, jejich děti ve věku 5 a 3 roky utrpěly lehčí zranění. Začátkem téhož měsíce zastřelili dva Romy v osadě u obce Nagycsécs na východě Maďarska. Kulky je zasáhly do hlavy přímo v jejich domě.

Podle průzkumu jsou Romové nejvíce nenáviděnou menšinou v zemi. Ombudsman pro menšiny Ernö Kállai tento stav označuje za krizi společnosti. Kállai požádal politiky, aby vypracovali etnický mírový plán.

"V Maďarsku není jen hospodářská krize, ale nastala také krize společnosti," uvedl Kállai. Konflikt mezi většinovým obyvatelstvem a Romy má kořeny ve zhoršující se sociální a politické situaci v zemi. Maďarsko je rozdělené na dva nesmiřitelné tábory, lidé přicházejí o práci a napětí se stupňuje. Krizová situace nahrává radikálům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám