Hlavní obsah

Maďarští neonacisté měli připravovat atentát na Orbána

Právo, Ivan Vilček
Praha

Muž, který minulý týden zastřelil policistu v maďarské obci Bőny, patřil k neonacistické organizaci Přední linie. Jejím členem byl i jeden z dvojice mužů, kteří měli loni připravovat atentát na maďarského premiéra Viktora Orbána. V pátečním vydání to uvedl deník Magyar Idők.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Dvojici mužů, kteří měli připravovat útok na Orbána, zadržela maďarská protiteroristická jednotka TEK v listopadu 2015. Deník Magyar Idők s odvoláním na policejní zdroje tvrdí, že jeden z atentátníků byl sympatizantem neonacistické organizace Přední linie. Jejím zakladatelem byl dnes 76letý István Győrkös, který minulý týden zastřelil policistu.

Muži podezřelí z přípravy atentátu na Orbána jsou nadále umístěni ve vyšetřovací vazbě. Jeden z nich se měl aktivně zúčastňovat výcviku členů polovojenské organizace Přední linie. Na neonacistické demonstraci měl zaútočit na policistu a byl v této věci vyšetřovaný.

V pátek se konal pohřeb zavražděného šestačtyřicetiletého policisty Pétera Pálvölgyiho. Zatčený Győrkös ho zastřelil, když se policista chystal spolu s kolegy provést u neonacisty domácí prohlídku.

Győrkös ho trefil přímo do hlavy a policista zemřel na místě. Győrköse poté zadrželi členové protiteroristické jednotky TEK

Reklama

Související články

Slovenskem koluje modlitba za Orbána

Věřící a kněží na jižním Slovensku se zapojili do modliteb za maďarského premiéra Viktora Orbána. Konference biskupů Slovenska o této iniciativě nevěděla...

Výběr článků

Načítám