Hlavní obsah

Maďarsko přijalo spornou ústavu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Navzdory masovým víkendovým demonstracím schválil v pondělí maďarský parlament novou ústavu země. Hlasovalo pro ni 262 poslanců pravicové strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána, proti bylo 44 poslanců extrémní strany Jobbik. Poslanci ostatních opozičních stran se hlasování nezúčastnili a na protest odešli ze sálu.

Foto: Bernadett Szabo , Reuters

Maďarský parlament při hlasování o ústavě. Poslanci Jobbiku hlasovali proti. Nad hlavami mají transparent "Nebudu zrádce". Středolevá opozice odešla ze sálu.

Článek

Nová ústava bude platit od prvního ledna 2012 a nahradí základní zákon platný od roku 1949. Kritici označili novou ústavu za národně romantickou se spoustou symboliky.

Nová ústava se mimo jiné odvolává na Boha, svatoštěpánskou korunu, vlast, křesťanství, rodinu, čest a národní hrdost. Mění oficiální název země z dosavadního Maďarská republika na Maďarsko. Dokument podle kritiků komplikuje možnost měnit zákony, protože jejich novelizace bude nyní ústavně podmíněna dvoutřetinovou většinou. Za sporné je rovněž označováno omezení pravomocí ústavního soudu, uvádí ČTK.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Opozice přípravu nové ústavy bojkotovala. Socialisté ji považují za ústavu jedné strany, která oslabuje demokratické instituce republiky. Podle opozice je hlavním cílem nové ústavy upevnění moci Orbánovy strany FIDESZ, která v loňských volbách získala absolutní většinu hlasů.

Změny v maďarské ústavě

  • název země se změní z Maďarské republiky na Maďarsko      
  • preambule začíná jako maďarská hymna slovy „Bože žehnej Maďarovi“. Je v ní zmínka o Bohu a Svatoštěpánské koruně, jako symbolu kontinuity tisíciletého státu
  • maďarský stát podle nové ústavy nese odpovědnost za krajany žijící v zahraničí a podporuje jejich autonomistické snahy
  • ústava konstatuje, že národní měnou je forint a přechod na euro podmiňuje dvoutřetinovou parlamentní většinou
  • omezuje pravomoci ústavního soudu při rozhodování o rozpočtových a daňových zákonech
  • rozpočtová rada má právo vetovat parlamentem schválený rozpočet
  • lidský život si podle nové ústavy zaslouží ochranu od početí
  • manželství definuje jako svazek mezi mužem a ženou
  • zavádí trest doživotního vězení bez možnosti předčasného propuštění
  • zavádí právo občanů na sebeobranu a na ochranu majetku

„Je to nelegitimní a dočasná ústava. Po dalších volbách bude potřeba ústavu změnit na základě národní konsenzuální dohody,“ uvedl předseda Maďarské socialistické strany Attila Mesterházy.

Reklama

Výběr článků

Načítám