Hlavní obsah

Maďarsko hlásí rekord: Za den dorazilo přes 10 tisíc migrantů

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

V průběhu středy dorazilo na území Maďarska rekordních 10 046 migrantů. Naprostá většina z nich přišla z území Chorvatska, jen stovka ze Srbska.

Foto: MTI

Běženci přijíždějí v autobusech na chorvatsko-maďarskou hranici.

Článek

Web maďarské policie upozornil, že dosavadní rekord zaznamenali 14. září den před uzavřením srbsko-maďarské hranice, kdy přišlo do země 9380 migrantů. Budapešť tehdy avizovala uzavření hranice se Srbskem a běženci se snažili dostat do Maďarska ještě před tímto termínem.

Maďarsko vybudovalo na 175 kilometrů dlouhé hranici se Srbskem bariéru, která odklonila hlavní trasu uprchlíků směrem na Chorvatsko. Vojáci maďarské armády nyní budují podobnou bariéru i na hranicích s Chorvatskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Srbsko zastavilo na hranicích chorvatské kamiónyVideo: Reuters

Kritika bariéry na hranicích

Právě bariéra na hranicích se stala tečem kritiky na středečním summitu Evropské unie. Rakouský kancléř Werner Faymann řekl svému maďarskému kolegovi Viktoru Orbánovi, že pokud dokážou zastavit migranty pouze plotem, ať je raději pouští dál.

„Maďarsko má dvě možnosti, buď ochráníme naše zelené hranice plotem, nebo pokud se to nelíbí, můžeme propustit migranty do Rakouska a Německa,“ uvedl Orbán po summitu.

Předseda maďarské vlády vyjádřil zklamání, že summit neschválil jeho návrh na společnou evropskou ochranu hranic Řecka. „Takže vnější hranice Evropy zůstává nechráněna a přes Řecko nadále přicházejí ilegální migranti,“ řekl Orbán.

Reklama

Související články

Chorvatsko zakázalo Srbům vjezd na své území

Chorvatští policisté zakázali srbským občanům a vozidlům se srbskou registrační značkou překročení hranic svého území, uvedla chorvatská policie ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám