Hlavní obsah

Maďarská média žijí kauzou platebních karet pro migranty

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarsko má novou kauzu, provládní média tam prakticky denně informují o platebních kartách pro migranty. Od vládní strany FIDESZ zaznívá, že se jedná o bezpečnostní riziko. Šéf maďarské diplomacie uvedl, že se kvůli tomu obrátil na OSN a kritika z vládní strany směřuje i na Brusel a neziskové organizace.

Foto: Pool, Reuters

Maďarský ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó

Článek

Rozdávání karet uprchlíkům potvrdil mluvčí UNHCR pro Maďarsko Ernő Simon v rozhovoru pro televizi Hír TV. „Je to mnohem efektivnější a levnější způsob pomoci, než dodávat uprchlíkům přímo potraviny,“ řekl Simon.

Maďarská provládní média prakticky denně informují o tom, že tyto karty používají uprchlíci nejen v Řecku, ale i v jiných balkánských zemích. A zdůrazňují, že v distribuci karet jsou podle nich aktivní organizace financované americkým miliardářem maďarského původu George Sorosem.

Kritika míří i na Brusel. „Evropská unie využívá k organizování migrace téměř všechny dostupné prostředky,“ řekl poslanec za vládní stranu FIDESZ Szilárd Németh.

Podle poslance chce Brusel před květnovými volbami do Evropského parlamentu vytvořit takovou atmosféru, v níž bude možné pokračovat v politice podpory migrace. „Právě migrace bude hlavním tématem nadcházejících eurovoleb,“ upozornil Németh.

„Kreditní karty představují bezpečnostní riziko, protože jsou vydávané bez jména, podpisu, fotografie a dalších identifikačních znaků, co mohou zneužít zločinecké a teroristické kruhy k financování svých aktivit,“ upozornil poslanec FIDESZ.

Karty jsou výhodnější a podléhají registraci

Simon nicméně tvrdí, že se jedná o bezpečný způsob a peníze poskytované uprchlíkům na potraviny se nemohou dostat do rukou teroristů.

„Dostávají je pouze registrovaní uprchlíci,“ zdůraznil mluvčí, který potvrdil, že Evropská unie letos podpořila tento systém částkou 52 milionů eur (1,3 miliardy korun).

Mluvčí konstatoval, že jednotlivec, který žije v uprchlickém táboře, dostává na kartu 90 eur (2340 korun) měsíčně. Když žije mimo tábor, dostává 150 eur (3900 korun) a například sedmičlenná rodina dostane na kartu maximálně 550 eur (přes 14tisíc korun) měsíčně. „Je to výhodné i pro místní podnikatele, protože uprchlíci tyto peníze využívají v místních obchodech,“ dodal Simon.

„Nebezpečný manévr”

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó agentuře MTI řekl, že ve věci kreditních karet rozdávaných migrantům se obrátil rovněž na vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Filippa Grandiho a na eurokomisaře pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitrise Avramopulose. Rozdávání karet označil za „mimořádně nebezpečný manévr“, protože komplikuje boj proti terorismu a převaděčství.

„Je nepochopitelné, že Maďarsko vynaložilo k ochraně jižní hranice téměř miliardu eur a migranti přicházející západobalkánskou trasou jsou podporováni kreditními kartami,“ konstatoval šéf maďarské diplomacie.

UNHCR tvrdí, že program kreditních karet tzv. cash assistance začal už před několika lety v Řecku, kde napomáhal interakci migrantů a místních obyvatel.

„Pomocí kreditních karet se jen loni dostalo pomoci 33 tisícům lidí ve výši 56 milionů eur. Program cash assistance funguje například také v Jordánsku, Keni a v Ugandě,“ konstatoval UNHCR.

Reklama

Výběr článků

Načítám