Hlavní obsah

Macron chce ve Francii zpřísnit podmínky žadatelům o azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Vláda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona navrhne ve středu zpřísnění francouzských imigračních zákonů, včetně těch týkajících se žadatelů o azyl. Návrh však může vyvolat spory v rámci parlamentní většiny.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Předkládaný dokument zdvojnásobuje dobu, po kterou mohou být migranti žijící ve Francii nelegálně zadržováni, a to na 90 dnů. Rovněž budou podle něj zkráceny lhůty pro podání žádosti o azyl. Za nelegální překročení francouzských hranic bude hrozit až rok ve vězení a vysoké pokuty.

Francouzská vláda uvádí, že hodlá zastávat spravedlivou a důslednou imigrační politiku, a zdůrazňuje, že navrhovaný zákon má usnadnit získání azylu pro nezletilé a zkrátit o polovinu čekací lhůtu žadatelů o azyl.

Zatímco Macronova parlamentní většina, tvořená zákonodárci z levicového i pravicového ideového spektra, byla dosud velmi sjednocená, návrh reformy imigračních zákonů v ní může vyvolat spory, píše agentura Reuters.

Imigrační reforma by však možná sklidila úspěch u voličů. Podle průzkumu společnosti BVA 63 procent francouzských voličů věří, že ve Francii žije příliš mnoho migrantů.

Loni měla Francie rekordních více než 100 tisíc žadatelů o azyl. To je ale stále podstatně méně než Německo, které mělo loni 186 tisíc nově příchozích žadatelů o azyl. Jejich počet se ale výrazně snížil od migrační vlny v roce 2015, kdy do země dorazilo 890 tisíc osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám