Hlavní obsah

Lukašenko přitvrdil, žádá od Ruska rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na novou úroveň posunul běloruský prezident Alexandr Lukašenko o víkendu svůj spor s Polskem, když žádal od Ruska nasazení raket Iskander M a hrozil uzavřením plynovodu Jamal. Polsko zatím „zvažovalo“ aktivaci článku 4 smlouvy o NATO. Na jeho hranicích mezitím pokračovaly snahy nelegálních migrantů proniknout z Běloruska do EU.

Foto: Leonid Shcheglov, ČTK/AP

Běloruští vojáci stavějí stan pro migranty.

Článek

„Potřebuji ty raketové systémy s doletem 500 kilometrů. Potřebuji několik oddílů na západě a na jihu, ať tu zůstanou,“ řekl Lukašenko ruskému časopisu Nacionalnaja oborona. Na iskandery je možné instalovat i jaderné hlavice. Už ve čtvrtek běloruský vládce pohrozil, že by mohl uzavřít plynovod Jamal, který vede přes běloruské území.

Byla to ovšem hlavně rétorická gesta. Rusové se do dalšího stupňování napětí nehrnuli. „Není v našem zájmu situaci nyní dále eskalovat. Pokud začneme rozmísťovat (rakety), co pak zabrání Američanům rozmístit jejich rakety někde v Polsku nebo Pobaltí?“ řekl agentuře Interfax generálplukovník Jevgenij Bužinskij z ruského ministerstva obrany.

V Polsku zachránili u hranic s Běloruskem dva bezvládné syrské bratry

Zahraniční

Ruský prezident Vladimir Putin připustil, že Lukašenko by mohl Jamal uzavřít, dodal ale, že „to by znamenalo porušení“ smlouvy o tranzitu plynu a že on „doufá, že se to nestane“. „Pokud to nepronesl v afektu ve vyhrocené situaci, proberu to s ním,“ ujistil Putin.

Morawiecki chce využít NATO

Zároveň vyzdvihoval možnosti jednání. Televizi Rossija 1 řekl, že se připravují rozhovory, jež by mohly prolomit pat na hranicích EU: „Pokud vím, Alexandr Lukašenko a kancléřka Merkelová jsou ochotni spolu hovořit. Doufám, že k tomu dojde brzy,“ tvrdil.

Polský premiér Mateusz Morawiecki řekl v neděli, že jeho země zvažuje spolu s Lotyšskem a Litvou, že kvůli migrační krizi na hranicích požádají o aktivaci článku 4 smlouvy o NATO.

Polsko, Litva a Lotyšsko zvažují aktivaci článku 4 smlouvy o NATO

Evropa

„To je řešení, které předpokládá vzájemné konzultace, pokud podle názoru kterékoli členské země bude ohrožena její územní celistvost, politická nezávislost či bezpečnost. Teď jsou zapotřebí již konkrétní kroky a zapojení celé Aliance,“ řekl Morawiecki.

Skupina asi padesáti migrantů překonala v sobotu večer polskou bariéru a pronikla do země. Podle polské policie bylo následně zadrženo 22 Iráčanů.

Pokus o průnik na jiném místě byl neúspěšný, ale kameny házené migranty poškodily helmu jednoho ze zasahujících policistů a lehce jej zranily. Celkově polská pohraniční stráž za sobotu zaznamenala 223 pokusů o ilegální překročení hranice.

Přehledně: Co se to děje na polsko-běloruské hranici

Evropa

V neděli večer byl očekáván další velký pokus o průnik do Polska. Varšava si podle listu The Daily Mail stěžuje, že běloruští pohraničníci pomáhají migrantům strhávat polskou pohraniční bariéru a brání v její obnově. Dodávají prý běžencům slzný plyn pro použití proti Polákům, které navíc oslepují pomocí laserů a stroboskopů.

Polské ministerstvo vnitra oznámilo, že se snaží zastavit zvěsti šířící se mezi migranty, podle nichž se Polsko dohodlo na pondělním přesunu migrantů do Německa. „Je to naprostá lež a nesmysl! Polsko bude dál chránit svou hranici s Běloruskem,“ znějí zprávy v angličtině, které Poláci nyní posílají na mobily migrantů.

Dva naprosto vyčerpané migranty ze Sýrie pak v neděli zachránila polská nevládní organizace poté, co se mužům podařilo dostat do země skrze ostře střeženou hranici s Běloruskem. Podle svědků agentury Reuters byli téměř v bezvědomí.

Reklama

Výběr článků

Načítám