Hlavní obsah

Loď, která blokovala Suezský průplav, dorazila po čtvrt roce do cíle

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Čtyřměsíční sága je u konce, kontejnerová loď Ever Given ve čtvrtek ráno připlula do doků v nizozemském Rotterdamu. Loď v březnu týden blokovala Suezský průplav, který patří k hlavním tepnám světové lodní dopravy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ever Given v RotterdamuVideo: Reuters

 
Článek

„Loď připlula v 5:00 a teď je ukotvena v našich docích, kde bude až do příštího pondělí. Mezitím vyloží náklad mířící do Rotterdamu a Hamburku. V pondělí pak vypluje směrem k britskému Felixstowe. Tam bude vyprázdněna a pak se přesune do doků v Dunkirku, kde ji čekají možné opravy,“ uvedl šéf rotterdamských doků Hans Nagtegaal.

Ever Given, kterou provozuje tchajwanská společnost Evergreen, najela v Suezském průplavu na mělčinu 23. března. Její vyproštění trvalo týden, průplav byl tou dobou nesplavný a v místě se mezitím vytvořil špunt z čekajících nákladních lodí.

Loď, která zablokovala Suez, konečně odplula

Ekonomika

Správa Suezského průplavu ani po vyproštění nenechala loď odplout kvůli sporu o náhradu škody s jejími vlastníky.

Průplav spojuje Středozemní a Rudé moře a po vodě zaručuje nejrychlejší spojení mezi Asií a Evropou. Prochází jím 12 procent objemu zboží, s nímž se ve světě obchoduje.

Čtyřsetmetrová loď s 18 300 kontejnery na palubě se mohla na plavbu vydat až před třemi týdny. Tak dlouho jí trvalo, než doplula z Egypta do Nizozemska. Na palubě přepravovala například nábytek pro společnost IKEA či oblečení značky Tommy Hilfiger, Nike nebo Calvin Klein.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám