Hlavní obsah

Litva vyhlásila výjimečný stav u hranic s Běloruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius
Aktualizováno

Litva v úterý vyhlásila výjimečný stav u hranic s Běloruskem, kde se shromáždily stovky migrantů. Začne platit od středy a potrvá měsíc. Vyhlášení výjimečného stavu navrhla litevská vláda a zákonodárci odpoledne tento krok schválili. Režim umožní mimo jiné omezit pohyb v pohraničí, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Litva přesouvá k hranicím s Běloruskem armádu, bojí se náporu migrantůVideo: Reuters

 
Článek

Litevská vláda vyhlášením výjimečného stavu reaguje na to, že běloruské bezpečnostní složky začaly migranty z nyní již bedlivě střežených hranic s Polskem převážet k Litvě, což je další hraniční země EU.

Během noci na úterý převezli běloruští pohraničníci vojenskými auty od hranic s Polskem asi 500 migrantů, kteří nyní táboří u hranic s Litvou poblíž obce Kadyš.

Duda: Polskou hranici před Lukašenkovými migranty ubráníme, ohrožují celou EU

Evropa

Někteří z nich se ještě v noci pokusili hranici překročit: do půlnoci litevská stráž zaznamenala pokusy dostat se přes hranici u 73 migrantů, od půlnoci do úterního rána se hranici pokoušelo přejít dalších 82 migrantů, napsal zpravodajský server Delfi.

Vojáci smí použít přiměřené násilí

Mimořádný režim umožní mimo jiné omezit pohyb v pohraničí. Podle premiérky Ingridy Šimonytéové země výjimečný stav vyhlásila poprvé od získání své nezávislosti.

Duda: Polskou hranici před Lukašenkovými migranty ubráníme, ohrožují celou EU

Evropa

Výjimečný stav bude platit v pět kilometrů širokém pásmu podél hranice s Běloruskem a také v táborech pro migranty. Umožní pohraničníkům použít „psychický nátlak” a „přiměřené fyzické násilí”, aby zabránili migrantům ve vstupu do Litvy.

Zároveň omezí cestovaní, které bude ve vymezeném koridoru možné pouze s povolením pohraniční stráže. Vstoupit do něj budou moci jen ti civilisté, kteří v něm žijí nebo tam mají majetek. Omezena budou i shromáždění v oblasti.

Kvůli běloruské elektrárně od Rosatomu trénovali v Litvě evakuaci

Zahraniční

„Lidé, kteří žijí a pracují (v blízkosti hranic) to budou moci dělat i nadále. Ale lidé, kteří se tam chtějí dostat, aby například vyzvedli migranty a odvezli je na jiné území – pro ty to bude těžší,” řekla v parlamentu Šimonytéová. Režim dále omezí právo migrantů na korespondenci a telefonní rozhovory, s výjimkou žádostí adresovaných úřadům. Za výjimečného stavu lze také využít státní rezervy.

Reklama

Výběr článků

Načítám