Hlavní obsah

Líbí, nelíbí. Trp, krasavice, vzkázal Putin Zelenskému

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v pondělí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k plnění minských dohod, které Kyjev začal otevřeně odmítat. Putin mluvil k bývalému herci jako ke vzpurnému děvčeti.

Foto: Reuters

Vladimir Putin

Článek

Po setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem řekl Putin ohledně minských dohod: „Neexistuje jiná alternativa.“

A pak citoval rčení: „Líbí, nelíbí. Trp, moje krasavice. Je to potřeba udělat. Jinak to nejde.“

Toto rčení je spojeno nejen s vykonáním nepříjemné činnosti, ale také s velmi vulgární a krutou písní hudební skupiny Červená plíseň o prznění těla spící ženy, která se nemůže bránit.

Macron u Putina rozjíždí riskantní hru o mírového spasitele Evropy

Zahraniční

Putin reagoval na nedávané vyjádření předsedy ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksije Danilova, který řekl, že Západ nemá tlačit na plnění minských dohod, protože by to mohlo destabilizovat Ukrajinu.

Danilov navíc tvrdil, že dohody zprostředkované Německem a Francií byly podepsány pod namířenou ruskou zbraní.

Putin navíc zmínil nedávné prohlášení Zelenského, že se mu nelíbí ani jeden bod minských dohod, které v lednu 2015 ukončily tvrdé boje na Donbasu.

Ruský prezident také připomněl, že ve svém volebním programu sliboval ukrajinský prezident ukončení konfliktu na Donbasu.

Biden: Pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu, může se rozloučit s Nord Streamem 2

Amerika

Putin zopakoval, že Ukrajina by měla dát Doněcké a Luhanské oblasti zvláštní status a vůdci separatistů by měli mít garantované pozice ve vedení těchto oblastí.

Až pak předá Rusko kontrolu na hranicí se separatistickými oblastmi do rukou ukrajinských pohraničníků.

Macron namítal, že by Moskva neměla chtít okamžité splnění dohod, když se na hranicích s Ukrajinou soustředily mohutné síly s víc než sto tisíci mužů.

Další přesuny ruské techniky

V pondělí zveřejněné satelitní záběry podle CNN ukázaly další rozmisťování ruských jednotek v Bělorusku, kde mají nová polní ležení jen 25 km od hranic s Ukrajinou, zejména u Rečice a Jelsku.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní záběr ruského ležení v Bělorusku u ukrajinských hranic

Podle expertů z vydavatelství Jane´s jde o jednotky z nejméně tří ruských bojových uskupení.

Na dalších záběrech jsou také vidět ruské bitevníky Su-25 a systém protivzdušné obrany S-400 na běloruském letišti Luninec. Záběry z jejich příletu zveřejnilo v sobotu i ruské ministerstvo obrany.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Ruské bitevníky Su-25 na běloruském letišti

List The Guardian uvedl s odvoláním na svého reportéra v Rusku, že v Kursku a Voroněži pokračují přesuny jednotek do pozic, odkud jde zaútočit na Ukrajinu.

Na plošinových vagonech se přepravují další tanky a samohybné houfnice blíž ukrajinské hranici. Reportér Andrew Roth dodal, že přibývají další zprávy o přesunech početných sil k hranici.

BEZ KOMENTÁŘE: Taktické cvičení ruského letectvaVideo: AP

„Moje žena se vrátila z pochůzky a křičela, tanky, tanky, tanky,“ řekl mu Oleg Romaněnko, který žije v Maslovce. „Je těžké vyjít ven z domu, vidět to a myslet si, že nedojde k válce. Každý na to přinejmenším myslí,” dodal.

Nad oblastí přelétají ruská proudová letadla a u základní školy v Šilovu byl v rámci cvičení minulý týden dislokován systém protivzdušné obrany Pancir.

Ukrajina chystá manévry s drony a javeliny

Ruská agentura TASS naopak upozorňuje na chystané ukrajinské manévry.

„Mezi 10. a 20. únorem budou ukrajinské síly na vojenském cvičení s využitím dronů Bayraktar a protitankovými střelami Javelin a NLAW,“ uvedl ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Foto: Ukrainian Armed Forces, Reuters

Ukrajinské tanky při cvičení v Chersonské oblasti

Dodal, že Ukrajina nyní dostává zbraně, o kterých by dřív mohla jen snít.

Zmínil, že proběhla úspěšná jednání s britským ministrem obrany Benem Wallacem o další pomoci, včetně dodávek zbraní. Británie dodala na Ukrajinu švédské ruční protitankové střely NLAW, USA zase javeliny.

Reklama

Výběr článků

Načítám