Hlavní obsah

Lavrov se pustil do německých politiků kvůli jejich kritice Ruska

Moskva

Partnerství Berlína a Moskvy se hroutí. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý podrážděně zareagoval na nedávnou kritiku ze strany německých politiků. Pokud Berlín přestane ve vztazích mezi Ruskem a Evropou hrát konstruktivní roli, celý kontinent tím podle ruského ministra utrpí.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov

Článek

„Nemůžeme se zdržet znepokojení nad tím, co naši němečtí kolegové dělají,” řekl novinářům Lavrov. Německo podle něj sehrávalo ve vztazích mezi Ruskem a Západem konstruktivní roli. „Pokud se bude Německo uchylovat k vydávání příkazů, nezíská tím Evropa ani sám Berlín,” konstatoval ruský ministr.

Lavrov reagoval na sobotní výroky Angely Merkelové pro německý list Die Welt, v němž německá kancléřka obvinila Rusko, že zasahuje do vnitřních záležitostí mnoha zemí, které usilují o sblížení s Evropskou unií: „Moldavsko, Gruzie a Ukrajina jsou tři země v našem východním sousedství, které přijaly svrchovaná rozhodnutí podepsat asociační dohodu s Evropskou unií. A Rusko se podílí na problémech ve všech těchto třech zemích.” [celá zpráva]

Merkelová, která byla dosud považována za preferovaného ruského partnera v zemích evropské osmadvacítky, opakovaně podpořila západní protiruské sankce vyhlášené za anexi Krymu a podporu ukrajinských separatistů. V minulých dnech varovala, že postup prezidenta Vladimira Putina na Donbasu nelze hodnotit podle slov, ale výhradně podle činů.

V rozhovoru pro Die Welt se kancléřka rovněž jednoznačně přihlásila k ochraně pobaltských členských států NATO, za studené války sovětských republik: „Není důvod mluvit o válce v Pobaltí. Nicméně článek 5 Severoatlantické smlouvy, který říká, že útok na jednoho z členů je útokem na celou Alianci, platí.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám