Hlavní obsah

Kvůli migraci vydají Němci do roku 2022 dva bilióny korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo předpokládá, že do roku 2022 vynaloží v souvislosti s migrací kolem 78 miliard eur (zhruba dva bilióny Kč). Informuje o tom v nejnovějším vydání německý časopis Der Spiegel s odkazem na podklady ministerstva financí k finančním plánům pro středně dlouhé období.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Běženci čekají v registračním středisku v Erdingu nedaleko Mnichova.

Článek

Zhruba 31 miliard eur by podle listu mělo směřovat na boj proti příčinám migrace v zemích, ze kterých migranti přicházejí. Sociální platby migrantům by měly činit téměř 21 miliard eur, dalších 13 miliard eur by mělo být vynaloženo na integrační opatření, například na jazykové kurzy, píše Der Spiegel.

Německý deník Handelsblatt tento týden s odvoláním na vládní údaje informoval, že Německo loni na boj proti příčinám migrace a péči o uprchlíky vynaložilo téměř 21 miliard eur (531 miliard korun). V této částce nicméně podle listu ještě nejsou zahrnuty všechny výdaje obcí související s migrací. [celá zpráva]

Migrační náklady v Německu v posledních letech výrazně narostly, protože do země od roku 2015 přišlo kolem 1,4 miliónu žadatelů o azyl. Navzdory tomu se díky velmi dobré hospodářské situaci daří spolkové republice tyto výdaje krýt bez deficitů státního rozpočtu.

Za jeden z klíčových momentů spuštění migrační krize v Evropě je označován výrok německé kancléřky Angely Merkelové, která v souvislosti s nárůstem migrantů pronesla v roce 2015 větu „Wir schaffen das!” (Zvládneme to!). Nebyla přitom první, kdo tak učinil, upozornila po zlidovění výroku německá veřejnoprávní televize ARD. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám