Hlavní obsah

Kvóty schválíme i přes odpor, prohlásil šéf lucemburské diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Kvóty pro přerozdělení uprchlíků v Evropské unii budou prosazeny i přes odpor členských zemí na východě včetně České republiky. V německém rozhlase to v úterý prohlásil Jean Asselborn, ministr zahraničních věcí Lucemburska, které v současnosti předsedá EU.

Foto: Eric Vidal, Právo

Lucemburský ministr zahraničních věcí Jean Asselborn

Článek

„Evropa funguje s kvalifikovanou většinou. Máme kvalifikovanou většinu na to, abychom udělali to, co se od nás očekává. A my to také uděláme,“ řekl Asselborn v rozhovoru pro berlínskou stanici RBB Info Radio.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šéf lucemburské diplomacie dodal, že doufá ve „smírné řešení“ na schůzce ministrů vnitra EU, kteří by měli zasedat v úterý.

Ti v Bruselu zasedali už v pondělí. Asselborn po schůzce prohlásil, že návrh Evropské komise na přerozdělení 120 000 uprchlíků k dříve navrhovaným 40 000 podporuje většina zemí. Proti tomu se ohradili čeští a slovenští ministři Milan Chovanec a Robert Kaliňák. S kvótami nesouhlasí anebo k nim mají námitky i další - Polsko, Lotyšsko, Rumunsko a Velká Británie či Maďarsko, jichž se však nyní netýkají. [celá zpráva]

Češi se Slováky žádají, aby o kvótách rozhodoval mimořádný summit EU. Premiéři mohou na Evropské radě případný návrh vetovat, kdežto u hlasování mezi ministry stačí, aby ho schválila kvalifikovaná většina.

Ke svolání mimořádného summitu vyzvali předsedu Evropské rady i šéfové německé a rakouské vlády Angela Merkelová a Werner Faymann. Jak ale upozornila ČTK, nepředstavují si, že by summit řešil kvóty, nýbrž mechanismy, jak zastavit příliv uprchlíků do Evropy.

O svolání summitu rozhodne předseda Evropské rady Donald Tusk ve čtvrtek.

Mimořádně se ve čtvrtek sejde Evropský parlament. Ten by měl hlasovat o nových návrzích Evropské komise k migrační krizi, včetně plánů na přerozdělování migrantů do méně zasažených zemí osmadvacítky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám