Hlavní obsah

Sobotka s Ficem řekli rakouskému kancléři jasné ne kvótám

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Rakouský kancléř Werner Faymann v pondělí v Bratislavě potvrdil, že jeho země trvá na přerozdělování běženců na základě kvót. V průběhu společného jednání to však předsedové vlád České republiky a Slovenska Bohuslav Sobotka a Robert Fico důrazně odmítli.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předsedové vlád ČR, Slovenska a Rakouska (zprava) Bohuslav Sobotka, Robert Fico a Werner Faymann v Bratislavě

Článek

„Já jsem kvóty odmítl, nepokládám kvóty na skutečné řešení migrační krize. Shodli jsme se ale na tom, že je potřeba posílit ochranu vnější schengenské hranice a že musí být co nejdříve zřízeny přijímací centra pro uprchlíky na vnější schengenské hranici, na jejichž provozu by se měla podílet také Organizace spojených národů," řekl Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Na jednání s panem Faymannem jsme oba řekli povinným kvótám ne. Považujeme je za iracionální. Slovensko, Česká republika, Maďarsko a Polsko jsou země, kde migranti nechtějí zůstat,“ uvedl po jednání slovenský premiér.

„V Evropské unii naštěstí začíná převládat názor, že je potřebné, možná i vojensky, zabezpečit vnější hranice Evropské unie. Mluvíme o Řecku, Itálii a dalších úsecích schengenské hranice, která je dnes otevřena volnému a nekontrolovanému přílivu migrantů,“ konstatoval předseda slovenské vlády.

Všechny tři země podporují myšlenku vytváření bezpečných zón na schengenských hranicích. „Tady by se rozdělilo, kdo je ekonomický migrant a musí se vrátit zpět, a kdo je člověk, jemuž jde reálně o život, o zdraví nebo trpí hladem. O těchto lidech se bude rozhodovat zase jinak,“ dodal Fico. Poznamenal ještě, že všem, kdo utíkají před válkou, je potřebné pomáhat.

Varuje před teroristy

Slovenský premiér upozornil, že nekontrolovaná migrační vlna má značná bezpečnostní rizika. „Na území Evropy prokazatelně přichází i představitelé Islámského státu,“ konstatoval Fico.

Ministerský předseda potvrdil, že přijmout někoho na území Slovenska má význam pouze v případě, že ten člověk se dokáže plně integrovat. „Také proto nemůžeme mluvit o nějakých povinných kvótách,“ dodal.

„Problém migrace se nevyřeší proto, že nikdo nechce říct pravdu o Sýrii. O jakých migrantech a o jaké krizi se zde bavíme, když některé země podporují občanskou válku v Sýrii? Francouzský prezident říká, že v Sýrii se soustřeďují teroristi. Jak je dokážeme rozlišit od ostatních migrantů, kteří se v masách bez kontroly dostávají přes hranice do Evropské unie?“ kladl otázky předseda slovenské vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám