Hlavní obsah

Koridory pro odchod z Mariupolu byly past, tvrdí tamní radnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koridory slibované Moskvou, jež měly zajistit bezpečný odchod civilistů z obléhaného areálu oceláren Azovstal v Mariupolu, byly podle poradce mariupolského starosty Petra Andrjušenka past. V rozsáhlém areálu, který je poslední baštou obránců města decimovaného ruskými okupanty, se stále ukrývají i stovky civilistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské jednotky v okolí AzovstaluVideo: Reuters

 
Článek

„Rusové zahájili dělostřeleckou palbu na koridor záhy poté, co z tlampačů oznámili, že byl otevřen bezpečný průchod pro opuštění oceláren,“ uvedl Andrjušenko.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Dým nad železárnami a ocelárnami Azovstal

Doplnil, že na ocelárny bylo za posledních 24 hodin podniknuto 35 náletů. Jeden z nich vyvolal požár v jedné z dílen, kde se pod troskami ukrývají civilisté.

Lavrov dokonale využil návštěvy „posla světa“

Válka na Ukrajině

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který se v úterý setkal v Moskvě s generálním tajemníkem OSN, odmítl ukrajinské výzvy dojednat příměří ve městě jako „teatrální gesto“. Podle něj si Ukrajinci „zřejmě přejí další srdceryvné scény“.

V ocelárnách se drží poslední obránci města. List The Guardian odhadl jejich počet na tisícovku. Mnozí tam jsou s rodinami. Přebývají tam také zranění ukrajinští vojáci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video ukazuje děti v bunkru ocelárny Azovstal v obleženém MariupoluVideo: Reuters

Azovstal – poslední bašta ukrajinského odporu se ukrývá v podzemním komplexu

Evropa

Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko uvedl, že zemřeli dva lidé a šest dalších bylo zraněno, protože „Rusové pokračují v záměrné palbě na civilisty a v ničení klíčové infrastruktury“.

Vojenský správce sousední Luhanské oblasti Serhij Hajdaj oznámil, že zemřeli tři civilisté, když Rusové zasáhli obytný dům v Popasné, kterou se ruské jednotky už několik týdnů pokoušejí dobýt.

Rusové intenzivně útočí na východě Ukrajiny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám