Hlavní obsah

Klaus přijel do Ázerbájdžánu podpořit obchodní vztahy

Novinky, Miroslav Benč (Baku)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baku

Prezident Václav Klaus v úterý zahájil státní návštěvu Ázerbájdžánu. Pro Česko je to v oblasti energetiky strategická země, přes Gruzii, Turecko a nakonec přes Ingolstadt k nám z této zakavkazské země proudí celá čtvrtina dodávek ropy. Klause doprovází početná podnikatelská mise, od roku 2008 již čtvrtá.

Článek

Prezident je ale v Ázerbájdžánu poprvé. „Je to pro většinu z nás země naprosto neznámá, víme o ní strašně málo, proto je to také cesta mj. poznávací. Pocity z hlavního města jsou zatím nečekaně dobré, je to město daleko vyspělejší, bohatší, rozvinutější a modernější, než by si kdokoliv v Praze myslel,“ vyjádřil první dojmy z Baku Klaus.

Po jednání s prezidentem Ilhamem Alijevem, při kterém byla podepsána například dohoda o podpoře a vzájemné ochraně investic, Klaus zavítal i na česko-ázerbájdžánské podnikatelské fórum.

„Ázerbájdžán je v každém případě pro české podnikatele atraktivní. Důkazem je velká podnikatelská mise, která je čtvrtá za poslední roky. Ten zájem je tedy obrovský. A já to velmi vítám, protože naši byznysmeni pochopili, že je potřeba diverzifikovat a že není možné doufat, že veškerý obchod budeme dělat se západní Evropou. Myslím, že krize vytrestala všechny, a proto je zájem o tuto oblast zesílený, a to je dobře,“ dodal Klaus.

Podnikatelskou misi uvítal i Klausův ázerbájdžánský protějšek Alijev. „Jsem si jist, že najdou mnoho oblastí a projektů k investicím,“ řekl po jednání Alijev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám