Hlavní obsah

Klaus chce od Kyjeva ujištění, že proces s Tymošenkovou není mstou

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Kyjev

Prezident republiky Václav Klaus zaslal v úterý dopis svému ukrajinskému protějšku Viktoru Janukovičovi. Požaduje po něm ujištění, že proces s bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou je nepolitický a není osobní mstou. Zmiňuje i to, že nikdy neuplatňoval na Ukrajinu černobílý pohled. Ukrajina čelí kritice Západu kvůli tomu, že na Tymošenkovou uvalila vazbu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Nemám důvod nedůvěřovat nestrannosti ukrajinské justice a nezávislosti soudů. Chci si ale být jist, že se v případě bývalé premiérky Tymošenkové nejedná o politický proces a že v tomto procesu nejsou a nebudou řešeny osobní či politické neshody uvnitř ukrajinské politické scény,“ napsal v dopisu Klaus a obrátil se na Janukovyče „o osobní ujištění v této věci“.

Foto: Profimedia.cz

Julija Tymošenková

Klaus také v listu, jehož kopii mají Novinky k dispozici, zmínil, že se s Tymošenkovou nikdy nesetkal. K dění v zemi v poslední dekádě uvedl: „Vývoj na Ukrajině jsem nikdy nehodnotil černobíle. Na rozdíl od většiny evropských politiků jsem neviděl černobíle ani známou 'oranžovou revoluci' a měl jsem strach, že vyvolává zárodky budoucích problémů.“

Ukrajina čelí kritice

Ukrajinská diplomacie a Strana regionů prezidenta Viktora Janukovyče v pondělí odrážely kritiku Západu kvůli uvalení vazby na Tymošenkovou, píše ČTK

"Chtěli bychom se zeptat evropských politiků, kteří jsou vazbou Tymošenkové znepokojeni: Co by dělal soud ve vaší zemi, kdyby obviněný hrozil soudci a svědkům a pokřikováním na soud prokazoval nedostatek respektu vůči němu?" uvedla v komuniké Strana regionů.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Zároveň varovala před "snahami zobrazovat Juliji Tymošenkovou jako bojovnici proti korupci a ochránkyni demokracie".

Stejné odsouzení zaznělo i z ukrajinského ministerstva zahraničí. "Stoupenci Tymošenkové se viditelně snaží vydírat Ukrajinu, když tvrdí, že asociační dohoda s Evropskou unií nebude podepsána, pokud tato aféra nebude uzavřena," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Oleh Vološyn.

Evropští diplomaté přitom podle agentury AFP dali najevo, že dohoda Ukrajiny s Evropskou unií, kterou by Kyjev chtěl uzavřít ještě letos, bude záviset na tom, jak skončí proces s opoziční političkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám