Hlavní obsah

Kim Čong-un přijede v dubnu do Ruska, bude jednat s Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Schůzka severokorejského diktátora Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se uskuteční ještě během dubna, oznámil ve čtvrtek Kreml. Místem konání schůzky by se měl stát Vladivostok, spekulují média.

Foto: Kham, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Na pozvání Vladimira Putina navštíví předseda Korejské lidově demokratické republiky Kim Čong-un v druhé polovině dubna Ruskou federaci,“ uvádí se v krátké zprávě zveřejněné na webových stránkách hlavy ruského státu. Přesný termín jednání Moskva neoznámila.

Jihokorejská média spekulují, že by se schůzka mohla uskutečnit v nadcházejícím týdnu. Putin má totiž 24. dubna odcestovat na ruský Dálný východ a navíc se chce ve dnech 26. a 27. dubna účastnit mezinárodního fóra v Pekingu.

Moskva není zastáncem sankcí a tvrdí, že v praxi nefungují a měly by se uvolnit.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko již pozvalo Kim Čong-una k návštěvě loni v květnu. V té době ministr zahraničí Sergej Lavrov tlumočil pozvání v severokorejské metropoli Pchjongjangu. Od té doby se spekuluje o termínu schůzky.

Na konci letošního února se uskutečnil v Hanoji summit amerického prezidenta Donalda Trumpa s Kim Čong-unem. Jednání skončila předčasně bez dosažení jakéhokoliv úspěchu. Spekuluje se o tom, že by se mohla v dohledné době uspořádat další schůzka.

Reklama

Výběr článků

Načítám