Hlavní obsah

Katalánsko se bouří, při střetech s policií se zranily desítky lidí

Tisíce lidí vyšly v úterý do ulic Barcelony a dalších katalánských měst, aby vyjádřily nesouhlas s verdikty španělského nejvyššího soudu, napsala agentura DPA. Ten poslal katalánské separatistické politiky do vězení, tresty se pohybují v délce devět až 13 let vězení. Zadrženo bylo 25 lidí a zranění z potyček utrpělo nejméně 74 demonstrantů.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Střety mezi demonstranty a policií v Barceloně

Článek

Nejvíce protestujících, a to 13 osob zadržela policie ve městě Tarragona, dalších osm ve městě Lleida, tři v Barceloně a jednoho ve městě Sabadell.

Lehká zranění z potyček si odneslo minimálně 74 lidí, napsala DPA s odkazem na zdravotníky, kteří demonstranty ošetřovali. Nejvíce jich bylo ošetřeno v Barceloně.

Španělská vláda násilí odsoudila a uvedla, že jejím cílem je zachovat v Katalánsku bezpečnost. „Menšina chce vnutit násilí ulicím katalánských měst, obzvlášť těm v Barceloně, Tarragoně, Gironě a Lleridě,“ uvedla v prohlášení španělská socialistická vláda Pedra Sáncheze. Zároveň sdělila, že je připravena přijmout „potřebná opatření“, aby skončila „s násilím v ulicích, které chce zničit soužití v Katalánsku“. Podrobnosti k případným "opatřením" ale v prohlášení nejsou.

Předseda opozičních lidovců (PP) Pablo Casado na Twitteru vyzval, aby premiér Sánchez aktivoval zákon o národní bezpečnosti, a převzal tak kontrolu nad katalánskými bezpečnostními složkami, aby žádný policista nedostával rozkazy od separatistů. „Je nutné zaručit bezpečnost a veřejný pořádek,“ napsal Casado.

Protesty by měly pokračovat i ve středu a zapojit by se do nich měl i Madrid. Kromě toho katalánští studenti dnes zahájí třídenní stávku.

Reklama

Výběr článků

Načítám