Hlavní obsah

Kanárské ostrovy berou migranti ztečí

Španělská pobřežní stráž zachránila ve středu u Kanárských ostrovů asi stovku migrantů ze tří lodí, které mířily ze západní Afriky do Evropy, napsala agentura Reuters. Počet afrických utečenců, kteří se letos pokoušejí dostat na starý kontinent přes Kanárské ostrovy, se proti loňskému roku více než zdvojnásobil. Stoupá i počet lidí, kteří náročnou plavbu zaplatí životem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jen za středu zachránili u Kanárských ostrovů zhruba 100 migrantůVideo: Reuters

 
Článek

Všichni migranti, které ve středu převezla pobřežní stráž na pevninu, byli v pořádku. V úterý pomohla 31 lidem z lodi poblíž ostrova Lanzarote, jeden člověk však krátce poté zemřel a pasažéři vypověděli, že když loď vyplula z Afriky, vezla kolem 60 lidí.

Na italský ostrov Lampedusa doplulo kolem 550 migrantů

Evropa

Migrační cesta ze západní Afriky na Kanárské ostrovy začala být opět velmi populární od roku 2018, kdy se počet příchozích začal znovu zvyšovat. Letos od ledna do poloviny srpna dorazilo na Kanárské ostrovy celkem 8222 migrantů, loni to za stejné období bylo 3364, uvedlo španělské ministerstvo vnitra.

Polsko chce výjimečný stav u hranic s Běloruskem

Evropa

Cesta, při níž musejí běženci zdolat sto kilometrů v bouřlivých a nebezpečných vodách Atlantiku, je oblíbená kvůli nízké ceně, která se převaděčům platí. Za místo v gumovém člunu se platí kolem 800 eur (22 tisíc korun), zatímco běžně je to kolem 2000 eur (55 tisíc korun).

Afghánci by mohli změnit migrační trasy

Svět

Nebezpečnou trasu ovšem mnoho běženců nepřežije. Údaje o mrtvých se ale velice různí. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na této migrační trase zahynulo letos 337 lidí, organizace Caminando Fronteras uvádí, že za první pololetí přišlo o život přes 2000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám