Hlavní obsah

Junqueras zůstane ve vězení. Odsouzením ztratil imunitu europoslance, rozhodl soud v Madridu

– Madrid

Katalánský politik Oriol Junqueras zůstane za mřížemi. Odsouzením za separatismus ve Španělsku ztratil imunitu europoslance, citovala agentura Reuters čtvrteční rozhodnutí soudu v Madridu. Junqueras byl v říjnu loňského roku odsouzen na 13 let.

Foto: Pool New, Reuters

Oriol Junqueras zůstane nadále za mřížemi

Článek

Verdikt madridského soudu přišel tři týdny poté, co nejvyšší soud Evropské unie rozhodl, že měl Junqueras jako poslanec Evropského parlamentu imunitu. Španělská justice měla nejprve požádat EP, aby Junquerasovi imunitu odebral, pokud jej po jeho zvolení chtěla zadržovat ve vazbě.

Junqueras byl v říjnu odsouzen na 13 let do vězení za svou roli v katalánském referendu o nezávislosti z roku 2017. V červnu byl během pobytu ve vazbě zvolen europoslancem.

Soud tvrdě potrestal katalánské politiky za referendum, vicepremiér dostal 13 let

Evropa

Nesplnil ale španělská práva pro převzetí mandátu. Ta stanoví, že zvolení europoslanci musí osobně ve španělském parlamentu přísahat na španělskou ústavu. To Junqueras nemohl udělat, protože nedostal vycházku z vazby.

V podobné situaci jako Junqueras se nacházejí další z vrcholných představitelů katalánských separatistů Carles Puigdemont a Antoni Comín, kteří jsou na útěku před španělskou justicí. Podle Španělska se nestali europoslanci, protože ani oni osobně nepřevzali mandát v Madridu, jak vyžadují španělské zákony.

Reklama

Výběr článků

Načítám