Hlavní obsah

Soud tvrdě potrestal katalánské politiky za referendum, vicepremiér dostal 13 let

– Madrid

Nejvyšší soud v Madridu poslal na 13 let za mříže bývalého katalánského vicepremiéra Oriola Junquerase za uspořádání referenda o nezávislost Katalánska, které je považováno za neústavní. K trestům bylo odsouzeno i devět z dvanácti obviněných, napsala agentura DPA. Byli shledáni vinnými ze zpronevěry veřejných prostředků a neposlušnosti.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Bývalý katalánský viceprezident Oriol Junqueras

Článek

Další exministři katalánské vlády dostali tresty vězení v trvání od 10 do 12 let. Odsouzení dostali mírnější tresty, než požadovala prokuratura, protože podle soudu neusilovali o nezávislost regionu na severovýchodě Španělska podněcováním k násilí.

Katalánský premiér Quim Torra verdikt španělského soudu odmítl. Na úterý svolal mimořádnou schůzi své regionální vlády a oznámil, že pošle dopis španělskému premiérovi Pedrovi Sánchezovi i králi Felipemu VI.

V Barceloně okamžitě vypukly protesty a separatisté vyzvali k blokádě místního mezinárodního letiště.

Španělský premiér Pedro Sánchez verdikt nejvyššího soudu nad katalánskými politiky plně respektuje. Zdůraznil, že územní celistvost Španělska je podle ústavy nedělitelná a že katalánská vláda by měla respektovat názory všech Katalánců. Nezávislost si totiž podle různých průzkumů přeje asi jen polovina z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám