Hlavní obsah

Jste důležití pro ochranu Evropy, podporujeme vás, ujistili zástupci V4 egyptského prezidenta

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Premiéři visegrádské čtyřky vyjádřili podporu Egyptu v tom, jak se snaží o stabilizaci regionu severní Afriky. Na tiskové konferenci po úterním jednání premiérů Maďarska, České republiky, Slovenska a Polska s egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím v Budapešti to řekl předseda vlády hostitelské země Viktor Orbán. Šéfové vlád V4 ocenili Sísího za boj proti terorismu a řešení problému s migrací.

Foto: ČTK/AP

Šéfové vlád V4 Bohuslav Sobotka, Viktor Orbán, Robert Fico a Beata Szydlová s egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím (druhý zleva) v Budapešti.

Článek

Hlavními tématy rozhovorů bylo zastavení migrace ze severní Afriky do Evropy, stabilizace středomořské oblasti, boj proti terorismu a hospodářské otázky.

„Státy V4 vyjádřily podporu Egyptu za to, jak se snaží stabilizovat situaci v regionu. Na území Egypta je v současnosti sedm miliónů uprchlíků. Egypt tak sehrává důležitou roli i v udržení stability v Evropě. Tímto děkujeme prezidentu Sísímu a jeho zemi za to, že chrání také hranice Evropy,“ řekl Orbán na tiskové konferenci.

Politici jednali také o Libyi, kde vznikla podle Orbána nestabilní situace po zásahu Západu, který neměl připravený plán na stabilizaci situace v této zemi. „Stabilita v Libyi je přitom i v našem zájmu,“ dodal Orbán.

Egypt vystupuje proti pašerákům lidí a zamezil, aby z jeho území odplouvaly lodě s migranty do Evropy.
Bohuslav Sobotka, český premiér

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zdůraznil, že Egypt je klíčovým partnerem v regionu severní Afriky a Blízkého východu pro svou stabilizační roli.

„Ocenili jsme boj Egypta proti terorismu a vyjádřili jsme mu podporu. Egypt vystupuje proti pašerákům lidí a zamezil, aby z jeho území odplouvaly lodě s migranty do Evropy,“ řekl Sobotka.

Podle předsedy české vlády rozpadem Libye vznikla tranzitní trasa pro migranty do Evropy.

České zbraně pro egyptské bezpečnostní složky

Sobotka a egyptský prezident na dvoustranné schůzce mluvili také o obchodu, investicích a turistice.

„Nepochybně potřebujeme Egypt jako stabilní stát, který se dokáže vymanit z bezpečnostních a také hospodářských problémů. Egypt je jedna z mála stabilizovaných zemí v regionu severní Afriky a Blízkého východu a i z tohoto důvodu je to důležitý partner jak pro Českou republiku, tak pro celou Evropskou unii,“ řekl Sobotka po dvoustranném jednání s egyptským prezidentem.

„Česká republika pomohla vyzbrojit egyptskou policii, pomáhá vyzbrojovat armádu a do budoucna zde existuje prostor pro další české firmy,“ řekl premiér.

Nečiníme žádné rozdíly mezi egyptskými občany na základě víry. Křesťané jsou součástí egyptského lidu a mají nárok na bezpečnost.
Abdal Fattáh Sísí, egyptský prezident

Sobotka požádal egyptského prezidenta o větší pozornost při ochraně menšin, zejména koptských křesťanů, kteří se velmi často stávají terčem nenávistných útoků náboženských radikálů i atentátů ze strany teroristů. Sísí ho ujistil o snaze své vlády ochránit Kopty a další menšiny i prosazovat principy náboženské tolerance.

„Nečiníme žádné rozdíly mezi egyptskými občany na základě víry. Křesťané jsou součástí egyptského lidu a mají nárok na bezpečnost,“ řekl Sísí.

Společně proti terorismu

Egyptský prezident Sísí zdůraznil, že jeho země a státy V4 se domluvily na další spolupráci: „Tato spolupráce může přispět k bezpečnosti v regionu i v Evropě. Dohodli jsme se, že budeme společně bojovat proti terorismu ve všech podobách a formách, aby se zamezilo i jeho financování a propagování.“

„Egypťané jsou přesvědčeni o nutnosti udržení stability a jsou připraveni za to zaplatit nutnou cenu,“ řekl Sísí, „V zájmu stability je egyptský lid připraven bojovat proti terorismu a přijímat důležitá hospodářská opatření. Egyptský lid odmítá extremismus,“ dodal prezident.

Podle něj by mezinárodní společenství mělo vyvinout větší úsilí, aby se povedlo stabilizovat situaci v Libyi.

Foto: Szilard Koszticsak, ČTK/AP

Egyptský prezident Sísí si v Budapešti podává ruku s polskou premiérkou Szydlovou, kolem nich jsou premiéři Česka, Maďarska a Slovenska (zleva) Sobotka, Orbán a Fico

Odstraňování min

Podle slovenského premiéra Roberta Fica je v boji proti migraci nejefektivnější ochrana vnější hranice schengenského prostoru i jasná a otevřená spolupráce se zeměmi, odkud migranti přichází, a se zeměmi, které v daném regionu mohou pomoci.

„Egypt nám s migrací může nepochybně pomoct. Egypt garantuje stabilitu v regionu a je významnou zemí v boji proti terorismu, chrání své hranice, stará se o migranty a nedovolí, aby přicházeli do Evropy,“ konstatoval Fico.

Slovensko nabídlo Egyptu spolupráci v odstraňování nevybuchlých min. „Podobně jsme to dělali v Iráku a v Afghánistánu. Státy V4 jsou silné i v protiteroristických jednotkách. Chceme nabídnout spolupráci i v tomto směru,“ dodal Fico.

Státy V4 chtějí pomoct Egyptu i ve snaze vybudovat jadernou elektrárnu.

Předsedkyně polské vlády Beata Szydlová rovněž vyzdvihla stabilizační roli Egypta v regionu. „Jsou potřeba kroky, abychom zamezili brutálnímu extremismu, šíření terorismu, obchodu s lidmi a zamezili migraci z afrického kontinentu,“ řekla.

Sísí přiletěl do Budapešti už v neděli, v pondělí pak jednal s Orbánem. Ten označil bezpečnostní, vojenskou a hospodářskou stabilitu Egypta za prvořadý zájem Maďarska: „Úspěch egyptského boje proti terorismu je předpokladem klidu a míru v Evropě. Egypt svou stabilitou chrání Maďarsko i Evropu. Váš úspěch je proto i v našem zájmu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám