Hlavní obsah

Johnson se postavil za Mayovou. Zklidněte se a buďte loajální, vyzval poslance

Londýn

Britský ministr zahraničí Boris Johnson v neděli rozeslal hromadnou textovou zprávu konzervativním poslancům s výzvou k „plné podpoře” premiérky Theresy Mayové. Napsala to agentura Reuters. V britských médiích se přitom objevily spekulace, že právě Johnson po výrazném neúspěchu konzervativců v parlamentních volbách může premiérku brzy nahradit.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová s ministrem zahraničí Borisem Johnsonem

Článek

„Lidi, potřebujeme se zklidnit a postavit se za předsedkyni vlády,” napsal konzervativním zastupitelům ministr. Dodal, že strana si z voleb musí odnést poučení, nikoli ovšem přes média.

„Předsedkyně vlády je žena mimořádných kvalit a veřejnost na nás upřímně řečeno hledí, zda se s kázní a odhodláním postavíme za ni,” napsal Johnson, jehož zpráva se objevila na sociální síti WhatsApp.

List Sunday Times přinesl spekulace, že Johnsona pět dalších ministrů údajně požádalo, aby Mayovou nahradil v čele vlády. Už v reakci na tuto zprávu Johnson podobné plány odmítl s tím, že premiérku dál podporuje.

Mayová v neděli v reakci na chabé volební výsledky provedla několik změn na méně významných vládních postech a několik ministrů potvrdila ve funkci. Je mezi nimi ministryně školství Justine Greeningová nebo ministr obchodu Liam Fox.

Reklama

Související témata:

Související články

Mayová sestaví menšinovou vládu

Britská královna pověřila předsedkyni konzervativní strany Theresu Mayovou sestavením nové vlády po předčasných volbách. Po setkání s Alžbětou II. to potvrdila...

Výběr článků

Načítám