Hlavní obsah

Jestli má problémy s muslimy, tak ať jde k psychiatrovi, vzkázal Erdogan Macronovi

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie odvolala na konzultace velvyslance v Turecku. Stalo se tak poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan doporučil francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi, aby šel na psychiatrii kvůli své politice vůči muslimům a islámu.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem během summitu v Berlíně v lednu tohoto roku.

Článek

„Jaký má Macron problém s islámem? Co má za problém s muslimy? Macron potřebuje určitou formu psychiatrické pomoci. Co jiného říct o hlavě státu, která nevěří ve svobodu vyznání,” uvedl Erdogan v sobotu během sjezdu své Strany spravedlnosti a rozvoje ve městě Kayseri ve střední části Turecka.

Erdoganovi vadí zpřísnění boje s radikálním islamismem, jež Francie vyhlásila poté, co 18letý Čečenec zavraždil učitele Samuela Patyho za to, že pedagog ukazoval žákům při přednášce o svobodě slova karikatury proroka Mohameda.

Francouzi v napjaté atmosféře uctívají památku učitele, jemuž kvůli karikatuře uřízli hlavu

Evropa

Elysejský palác označil Erdoganovy výroky za nepřijatelné. Turecko také vyzval, aby ukončilo „nebezpečná dobrodružství ve Středomoří“. Ankara ale oznámila, že prodlouží misi tří lodí ve sporné oblasti až do 4. listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám