Hlavní obsah

„Je třeba sesadit Putina.“ V Litvě se konala utajovaná konference

– Vilnius • Aktualizováno

Pod názvem Naděje se za přísných bezpečnostních opatření v hermeticky uzavřeném komplexu nedaleko litevského hlavního města Vilnius konala konference. Sešli se na ní nejostřejší kritici ruského prezidenta Vladimira Putina, bývalí vrcholní politici, odborníci, novináři či obhájci práv a probírali způsoby, jak by mohl jeho „teror“ po 23 letech skončit, napsal německý deník Bild.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Bild tvrdí, že je přímo na místě setkání a že konferenci svolal litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis. Jména a funkce účastníků jsou podle deníku utajené. Vilniuský server Lrt.lt ale napsal, že mezi letošními hosty konference je celá řada významných osobností včetně Michaila Chorodkovského, bývalého ruského premiéra Michaila Kasjanova, šéfů organizací Freedom House a Rádia Svobodná Evropa.

Účastníci konference se rozhodně nedrží zpátky a neberou si servítky. Zvláště přítomní Rusové, kteří konferenci dominují. Mnozí z nich žijí v exilu už léta, jiní se snaží v Rusku nějak přežít.

„Brutální válkou proti Ukrajině zašel Putin příliš daleko. Kvůli jeho velikášství musely od počátku války zaplatit svým životem již desítky tisíc Rusů. Když od něj Rusko neosvobodíme hned, tak kdy?“ citoval Bild jednoho z účastníků dvoudenní konference.

„Putin přinesl do Ruska putinismus, stejně jako Hitler učinil v Německu fašismus společensky přijatelným,“ říká jeden z hostů setkání. „S Putinovou říší se musí zacházet stejně jako s Německou říší ve válečných letech 1939 až 1945. Němci byli utlačováni Hitlerem, stejně jako Rusové jsou utlačováni Putinem, ale oba národy to svým despotům docela usnadnily,“ řekl deníku Bild účastník konference z Petrohradu.

A novinář z Moskvy dodává, že Rusko bylo „fašistickou diktaturou“ už před válkou. „Ale 24. února se fašismus stal skutečnou nacistickou diktaturou,“ dodal. Bývalý člen ruské vlády tvrdí: „Putin nevede válku jen proti Ukrajině, ale také vede válku proti ruskému lidu“.

Putin zlehčoval dopad sankcí, Rusko prý posílily

Válka na Ukrajině

Putinova válka proti Ukrajině není jen geopolitická, ale má také etnický základ. „Ruskyj Mir je rasistická ideologie, to lidé na Západě nechápou,“ říká jeden z účastníků. Putin podle něj věří, že Rusové jsou etnicky nadřazeni Ukrajincům, a proto má právo vzít Ukrajincům vlast a podrobit si je. Proto je podle jeho slov zapotřebí „deputinizace“ Ruska, a to co nejrychleji.

Vilniuské ruské fórum se koná od roku 2013 a je organizováno litevským ministerstvem zahraničních věcí ve spolupráci s think-tankem East Europe Studies Centre.

„Vilnius hostí výroční 8. fórum v dramatické a obtížné době. Setkáváme se s těmi, kteří stále věří, že Rusko může být svobodné a demokratické. Rány jsou hluboké, potřebují mnoho času na zhojení. Musíme tuto naději podpořit a ujistit se, že není jen snem,“ napsal na Twitter bývalý šéf litevské diplomacie Linas Linkevičius, se kterým Novinky minulý týden hovořily.

Zničení Ruska? O tom přemýšlí jen sám Putin, řekl Novinkám litevský diplomat

Válka na Ukrajině

Landsbergis, který je podle Bildu hostitelem schůzky, patří k hlasitým kritikům ruského prezidenta. Před dvěma týdny na jednání NATO řekl, že jedinou možností ochrany Západu před ruskou hrozbou je zbavit Putina moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám