Hlavní obsah

Je třeba je střílet, řekla o Rusech Tymošenková v odposlechu

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Poprask v ruských médiích vyvolal v pondělí zveřejněný odposlech telefonického rozhovoru bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové. Hovoří v něm o své touze chopit se kvůli převzetí Krymu Ruskem zbraně a střílet, dokud se Rusko nezmění ve „spáleniště”. Tymošenková telefonát potvrdila, publikovaný úryvek ale označila za částečnou montáž.

Je třeba je střílet, řekla o Rusech Tymošenková v odposlechu

 
Článek

Rozhovor Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Nestorem Šufryčem se uskutečnil minulé úterý. Záznam hovoru se objevil na webu ruské státní televize Russia Today.

Ve dvouminutovém úryvku expremiérka prohlašuje, že je "sama odhodlána vzít do ruky zbraň a střílet". Kdo se má stát její obětí, Tymošenková nerozvádí.

Ruská politika na Krymu podle Tymošenkové překročila únosné hranice. "Je třeba se zbraní v ruce bít do těch zatracených Rusáků včetně jejich vůdce," uvedla ukrajinská politička.

Tymošenkové je podle telefonického záznamu líto, že ji krymská krize zastihla na léčení v Berlíně. Je přesvědčena, že by dokázala zábor odvrátit. "Využiju teď všechny své styky. Jakmile toho budu schopna, zapojím celý svět, aby z Ruska nezbyla než spálená země," řekla do telefonu.

Větu o atomových zbraních popřela

Na otázku Šufryče, jaký osud teď čeká osm miliónů Rusů žijících v ukrajinském vnitrozemí, odpověděla emotivní Tymošenková rezolutně: "Ať je sakra postřílejí atomovými zbraněmi!"

Expremiérka v pondělí na svém twitterovém účtu připustila, že rozhovor se Šufryčem se uskutečnil, byl ale údajně částečně pozměněn. Omluvila se Rusům za urážlivá slova, větu o "střílení atomovými zbraněmi" ale popřela. Montáž je prý dílem ruské rozvědky FSB.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Tymošenková strávila několik minulých týdnů na neurologické klinice v německém hlavním městě, kde si léčila vyhřezlou ploténku. Už krátce po svém únorovém propuštění z charkovského vězení dala na vědomí, že hodlá kandidovat v prezidentských volbách plánovaných na konec května. Podle agenturních zpráv ale nemá  jasnou podporu ani ve své straně Vlast.

Reklama

Související články

Tymošenková je na svobodě

Vězněná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková v sobotu podle ukrajinské agentury TSN vyšla z charkovského vězení. Stalo se tak na základě rozhodnutí...

Tymošenková prý o vrcholné posty nestojí

Vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková stráví příštích několik dnů v rodném Dněpropetrovsku na východě země a politice se věnovat nebude. Oznámila to...

Tymošenková s politikou nekončí

Z vězení propuštěná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková se sice navzdory spekulacím nechystá kandidovat na nejvyšší funkce ve státě, ale neznamená to, že...

Výběr článků

Načítám