Hlavní obsah

Johnson: Rusko obklíčí Kyjev, chystá největší válku od roku 1945

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Britský premiér Boris Johnson v neděli prohlásil, že je přesvědčen, že „Rusko chystá největší válku v Evropě od roku 1945“. Podle jeho informací chce Moskva obklíčit Kyjev. Americký prezident Joe Biden varoval, že nejrozlehlejší stát světa může na svého západního souseda zaútočit kdykoliv.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Všechno nasvědčuje tomu, že plán již započal. Lidé musí pochopit, jakou cenu v podobě lidských životů by to mohlo mít,“ prohlásil Johnson v rozhovoru pro BBC. Zároveň naznačil, že Spojené království zavede ještě daleko tvrdší sankce proti Rusku, než bylo dříve navrženo.

Kvůli rostoucímu napětí mezi Ukrajinou a Ruskem svolá Biden na neděli schůzku Národní bezpečnostní rady, která bude nastalou situaci řešit.

Biden varoval před rizikem ruské invaze na Ukrajinu již několikrát. V pátek například uvedl, že je přesvědčený, že se již jeho ruský protějšek Vladimir Putin rozhodl pro útok. Zdůraznil ale, že stále existuje prostor pro diplomacii. Rusko plánuje podle něj útok v příštích dnech, včetně útoku na ukrajinskou metropoli Kyjev, řekl šéf Bílého domu.

Putin se již rozhodl pro invazi na Ukrajinu, míní Biden

Zahraniční
Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

„Máme důvody se domnívat, že se ruské jednotky chystají zaútočit na Ukrajinu v následujícím týdnu, v následujících dnech,“ prohlásil Biden po pátečním telefonátu s německým kancléřem Olafem Scholzem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, britským premiérem Borisem Johnsonem a dalšími představiteli Evropské unie a NATO.

Washington tvrdí, že ruské jednotky, ve velkém počtu soustředěné v blízkosti hranic Ukrajiny, jsou „připraveny udeřit“. Západní země se obávají, že každým dnem může vypuknout největší konflikt v Evropě nejméně od válek v bývalé Jugoslávii a Čečensku v 90. letech minulého století.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Vladimir Putin

Zelenskyj: Nenecháme se vyprovokovat

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v telefonátu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v sobotu večer řekl, že nehodlá reagovat na ruské provokace na východě Ukrajiny. Přibývá tam ozbrojených incidentů, při nichž v sobotu ukrajinská armáda přišla o dva vojáky, pozorovatelé OBSE napočítali stovky případů porušení příměří a pozdě večer bylo z centra Doněcka hlášeno několik explozí.

Zelenskyj zopakoval, že je připravený vést s Moskvou dialog, informovala agentura AFP. „Řekl, že nechce reagovat na provokace na linii kontaktu,“ citoval z rozhovoru Elysejský palác. Podle něj Macron vyvíjí „poslední úsilí“ na odvrácení velkého konfliktu na Ukrajině.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj v tweetu, v němž informoval o telefonátu s Macronem, napsal, že mluvili o možnostech, jak snížit napětí a situaci urovnat diplomatickou a politickou cestou.

Na neděli je ohlášen Macronův telefonát s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Ukrajinský prezident: Chceme mír, ale v případě útoku se budeme bránit

Evropa

V Česku zasedne krizový štáb

Krizový štáb českého ministerstva zahraničí v neděli odpoledne probere krizi na ukrajinských hranicích s Ruskem a ohrožení Ukrajiny. Zabývat se bude posledními informacemi, které z východu Evropy přicházejí. Naposledy krizový štáb ministerstva zasedal v pondělí.

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) v neděli členové krizového štábu vyhodnotí nejnovější informace o krizové situaci na východě Evropy. Označil ji za opravdu vážnou. Česká diplomacie podle něj pracuje se zpravodajskými informacemi, které pocházejí z amerických i dalších zdrojů. Ukazují na poměrně značnou vojenskou sílu, kterou Rusko na ukrajinských hranicích shromáždilo. Další postup ministerstva Lipavský oznámí na podvečerní tiskové konferenci.

K situaci na Ukrajině se v sobotu vyjádřil premiér Petr Fiala. Ve videu zveřejněném na sociálních sítích uvedl, že vláda je připravena na všechny scénáře vývoje na Ukrajině včetně přerušení dodávek energií nebo migraci. Řešením situace podle něj není válka, ale ani nepromyšlené ústupky. Základní podmínkou, jak odradit Rusko od agrese, je ukázat jednotu a nekompromisní postoj, řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám