Hlavní obsah

Jako domino. Dvě stovky ekonomických migrantů ze Slovinska do Chorvatska, pak do Srbska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad/Záhřeb

Chorvatsko ve středu poslalo zpět do Srbska 217 lidí, které považovalo za ekonomické migranty. Stejnou skupinu do Chorvatska z týchž důvodů před tím vrátilo Slovinsko. Bělehrad řekl, že je také vrátí. Agentura APA poznamenala, že je to poprvé, co jsou uprchlíci z balkánské cesty posíláni zpět ve větším množství.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Chorvatský policista se dívá na uprchlíky ve vlaku přijíždějícího ze srbského Šidu. Opačným směrem jeli vyhoštění ekonomičtí migranti.

Článek

Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Mirjana Milenkovská sdělila, že skupina migrantů byla do Srbska přesunuta v noci. Nyní je v přijímacím centru v Šidu na severozápadě Srbska u chorvatských hranic. Podle Milenkovské jde hlavně o Afghánce, Iráčany a několik Syřanů.

Informaci potvrdila podle srbských médií mluvčí srbského ministerstva vnitra Biljana Popovičová Ivkovičová.

„Jsou to ekonomičtí migranti, kteří byli vráceni do Srbska a v souladu se všemi dohodami a procedurami dojednanými naší zemí se sousedy v regionu je vracíme do států, z nichž k nám přišli, protože se nejedná o uprchlíky z oblastí sužovaných válkami.”

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Chorvatští policisté střeží vlak jedoucí ze srbského Šidu

Dodala, že doposud ani jeden ekonomický migrant nezůstal v Srbsku a že žádný z nich zpravidla nežádá v Srbsku o azyl. Nicméně přesun skupiny více než dvou stovek běženců na jih do Makedonie zatím srbské úřady neavizovaly.

Bělehradská televizní stanice N1 uvedla, že jejich přesun probíhá za hlasitých protestů migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám