Hlavní obsah

Italský mírový plán počítá s autonomií Krymu

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie navrhla plán mírového urovnání konfliktu na Ukrajině, napsal podle webu gazeta.ru italský deník La Repubblica. Plán vypracovaný ministerstvem zahraničí za účasti premiéra Maria Draghiho italští diplomaté už předali Antóniu Guterresovi, šéfovi OSN.

Foto: Alexey Pavlishak, Reuters

Oslavy výročí Dne vítězství neboli konce druhé světové války na Krymu 9. května

Článek

V první fázi má být vyhlášeno příměří a provedena demilitarizace frontové linie, v druhé se má jednat o statusu Ukrajiny (neutralita, bezpečnostní záruky, vstup do EU). Italové také navrhují plnou autonomii Krymu a Donbasu se zárukami jazykových a kulturních práv, plné samosprávy a nezávislé bezpečnosti. Poté má být uzavřena dohoda o míru a bezpečnosti, která by upravovala vztahy mezi EU a Ruskem.

Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta a člen vyjednávacího týmu ve čtvrtek opakoval, že příměří s Ruskem „není možné bez (úplného) stažení ruských vojsk“ z Ukrajiny. Na Twitteru tvrdil, že „dokud nebude Rusko připraveno plně osvobodit okupovaná území, jsou naším vyjednávacím týmem zbraně, sankce a peníze“.

Ukrajina a Rusko už nevyjednávají

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám