Hlavní obsah

Italského biskupa obvinili z praní špinavých peněz

Vatikán
Aktualizováno

Bývalého vysoce postaveného vatikánského úředníka Nunzia Scarana v úterý obvinili z praní špinavých peněz. Salernský biskup je už souzen za pokus propašovat milióny eur a je nově obviněn, že si nelegální příjmy chtěl legalizovat prostřednictvím vatikánské banky.

Foto: Francesco Pecoraro, ČTK/AP

Biskup Nunzio Scarano

Článek

Peníze podle obvinění protékaly jeho účtem jako fiktivní dary od zahraničních společností. Obvinění potvrdil Scaranův právník Silverio Sica.

Scarano pobývá v domácím vězení ve svém rodném Salernu na jihu Itálie. V prosinci začal soudní proces, v němž je obžalován kvůli pokusu o pašování peněz. Podle prokuratury se pokoušel pro své přátele soukromým letadlem převézt 20 miliónů eur (přes půl miliardy korun) ze švýcarské banky do Itálie. [celá zpráva]

Luxus v bytě kněze

Kněz se dostal do hledáčku finanční policie loni kvůli rozsáhlému soukromému majetku v salernském luxusním bytě, kde policisté objevili řadu hodnotných uměleckých děl, ale také drahých orientálních koberců. Vatikánská banka v souvislosti s případem zmrazila Scaranova konta. [celá zpráva]

Scaranův skandál, který vyšetřuje kromě italské policie i vatikánská justice, je další z řady afér spojených s neprůhlednými finančními operacemi v církevním státě. Vatikánská banka čelí dlouhá léta kritice, že neplní standardy v boji proti praní špinavých peněz, daňovým únikům a finanční kriminalitě.

Vatikánská banka je neoficiální pojmenování Ústavu pro věci víry (IOR), který spravuje převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativní práce. Čelí řadě podezření, objevila se i obvinění, že si v něm někteří Italové ukrývají příjmy před zdaněním. Papež František se banku snaží reformovat; vytvořil například dvě kontrolní komise, které mají na její chod dohlížet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám