Hlavní obsah

Itálie obvinila kapitána převrácené lodi kvůli smrti stovek uprchlíků

– Řím/Athény/Canberra

Italská policie zadržela a v úterý obvinila tuniského kapitána a syrského člena posádky lodi s tisícovkou uprchlíků, která se o víkendu převrátila u libyjských břehů. Prokuratura v sicilské Catanii uvedla, že viníkem je kapitán, který nezabránil srážce s jinou lodí, napsala BBC.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Kapitán lodi Muhammad Ali Málik (vlevo) a člen posádky Mahmúd Bichit v italské Catanii.

Článek

Tuniského kapitána ztroskotaného plavidla 27letého Muhammada Aliho Málika a pětadvacetiletého syrského člena posádky Mahmúda Bichita zatkla policie ještě na záchranné lodi, která převážela 27 přeživších na Sicílii. Oba muži byli obviněni z napomáhání nelegální imigraci, kapitán navíc čelí obvinění z mnohonásobného zabití z nedbalosti a ze způsobení lodní havárie.

Dvacetimetrový bývalý rybářský trawler přeplněný uprchlíky se převrátil poté, co se srazil s portugalskou kontejnerovou lodí, která mu připlula na pomoc. Ke srážce došlo kvůli chybám kapitána u kormidla a panice migrantů, kteří se divoce přesouvali.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Reuters

Obvinění Syřan Mahmúd Bichit a Tunisan Muhammad Ali Málik

„V sobotu kolem osmé ráno opustili Tripolis. Pak začali mít problémy a v noci kolem desáté se přiblížili k nákladní lodi,“ uvedla podle BBC Carlotta Samiová z úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. V jednu chvíli „ztratila malá loď rovnováhu a lidé se začali pohybovat kolem. Ti, co byli dole, chtěli nahoru a naopak. Mnoho lidí spadlo do vody a pak se loď převrátila.“

Samiová dodala, že si tragédie vyžádala zřejmě 800 obětí, které byly ze Sýrie, Eritrey, Somálska, Mali, Sierry Leone a Senegalu.

Kriminální činnost pašeráků lidí

Italská policie v reakci na víkendovou tragédii a několik obdobných incidentů lodí s migranty z posledních dnů provedla zátah proti síti osob, které cesty běženců z Afriky do Evropy organizují. V pondělí při raziích zadržela 24 lidí.

Foto: Carmelo Imbesi, ČTK/AP

Loď italské pobřežní stráže Bruno Gregoretti se zachráněnými uprchlíky

„Čelíme organizované kriminální činnosti, která produkuje spousty peněz a která hlavně ničí mnoho životů,“ prohlásil italský premiér Matteo Renzi na pondělní tiskové konferenci. Organizátory nelegálních převozů migrantů označil Renzi za „bezohledné lidi handlující s lidskými životy“ a jejich počínání přirovnal k obchodování s otroky.

Do Řecka dorazili další migranti

Řecké úřady v úterý zachytily více než 120 imigrantů, kteří se do země dostali po moři na třech různých lodích, uvedla AP. Stalo se to pouhý den poté, co nedaleko ostrova Rhodos ztroskotala jachta s 90 lidmi na palubě a tři osoby včetně malého dítěte utonuly.

Řecké ministerstvo obchodní plavby oznámilo, že 42 lidí včetně sedmi dětí bylo vyzvednuto z malého člunu u ostrůvku Agathonisi na východě Egejského moře. Všichni jsou v dobrém zdravotním stavu. Dalších 84 lidí bylo zadrženo počátkem dne na ostrovech Farmakonisi a Lesbos.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italská pobřežní stráž zachránila v úterý u pobřeží Kalábrie 446 běžencůVideo: Reuters

Asi 550 migrantů dorazilo k řeckému pobřeží během posledních tří dnů. Od začátku roku tak přibylo v Řecku více než 12 000 utečenců. Oproti loňskému roku úřady evidují trojnásobný příliv migrantů. Řecko proto žádá o pomoc EU.

Přívalem migrantů do Evropy, kterému čelí jižní členové EU, se ve čtvrtek bude zabývat mimořádný unijní summit. Brusel prozatím uvažuje o tom, že posílí kontrolní a záchranné operace ve Středomoří, vyloučeno není ani potápění prázdných lodí, které převáděči používají.

Austrálie vyzývá k tvrdosti

Australský premiér Tony Abbott vyzval evropské politiky, aby přijali přísnější azylovou politiku, a zabránili tak dalším lodním neštěstím ve Středozemním moři: „Jediným způsobem, jak zastavit umírání, je zastavit ty lodě. Proto je tak naléhavě nutné, aby evropské země přijaly velmi přísnou politiku, která ukončí obchodování s lidmi napříč Středomořím."

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Australský premiér Tony Abbott

Abbottova vláda ve snaze odradit uprchlíky od nebezpečné cesty po moři do Austrálie zavedla přísnou azylovou politiku. Začala lodě mimo jiné posílat zpět na místa, odkud vypluly, většinou do Indonésie. Všem běžencům, kteří se do Austrálie dostali na lodích, znemožňuje, aby se v zemi kdykoli natrvalo usadili. Zadržuje je v táborech na ostrově Nauru nebo v Papuji-Nové Guineji. Mohou se pak buď vrátit do vlasti, žít trvale v uprchlickém táboře, nebo se usídlit v Kambodži, s níž má Austrálie příslušnou dohodu.

Organizace na ochranu lidských práv ale současnou australskou azylovou politiku kritizují. Upozorňují mimo jiné na to, že Canberra přesouvá svou zodpovědnost na jiné. Austrálii odsoudila také Organizace spojených národů, podle níž země neplní své závazky vyplývající z Úmluvy o právním postavení uprchlíků z roku 1951.

Reklama

Výběr článků

Načítám