Hlavní obsah

Istanbulský atentátník chtěl původně zabíjet na náměstí Taksim

Istanbul

Uzbecký terorista Abdulgadir Mašaripov, který zabil na Nový rok v istanbulském klubu Reina 39 lidí, měl původně zaútočit na ústředním náměstí Taksim. Islámský stát mu ale nakonec cíl změnil, uvedl při výslechu podle listu Hürriyet. Pro útok na klub se rozhodl na poslední chvíli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Byt útočníka ze silvestrovské nociVideo: Reuters

 
Článek

„Přijel jsem loni v lednu do Turecka přes Írán poté, co jsem dostal rozkazy podílet se na válce v Sýrii. Usadil jsem se v Konyi. Když jsem tam byl, dostal jsem rozkaz z Rakky zaútočit na Silvestra na náměstí Taksim,“ vypověděl Mašaripov.

Právě proto si tam pořídil selfie a další záběry, které poslal do Rakky, hlavního města Islámského státu.

„Přišel jsem na Taksim, ale tam byla silná bezpečnostní opatření. Neviděl jsem možnost zaútočit tam. Znovu jsem kontaktoval člověka, který mi dal rozkaz. Rozhodli jsme se, že Taksim není vhodný pro útok. Nařídil mi podívat se po novém cíli. Kolem desáté večer jsem jezdil podél pobřeží. Reina vypadala dobře. Nebylo tam mnoho bezpečnostních opatření. Předal jsem tuto informaci osobě, která mi dala rozkaz, a ona mi řekla, abych napadl Reinu. Pak jsem odjel taxíkem do čtvrti Zaytinburnu, vzal si z domu zbraň a napadl Reinu,“ popsal útočník, jak si vybíral svůj cíl.

Před klubem a v klubu Reina zabil v noci ze Silvestra na Nový rok dohromady 39 lidí.

Na útěku

Z místa činu se vrátil do Zaytinburnu, kde strávil zbytek noci. Na Nový rok brzo ráno odtamtud odešel i se svým synem a zamířil do Başakşehiru.

Policie málem dopadla Mašaripova už tam, pouhý den po útoku. Dopravní policista si ho všiml v jednom voze vzadu, ale posádka vozu se bránila palbou a řidič dokázal policistům ujet.

Z Başakşehiru dva lidé, z nichž jeden byl Iráčan, odvedli Mašaripova 6. ledna do bytu v Esenyurtu, kde byl atentátník později dopaden.

Byt si o šest měsíců dříve najal Iráčan Alí Džamíl Muhammad, který byl zadržen spolu s Mašaripovem. Při policejním zásahu podle listu Hürriyet Mašaripov křičel: „Nezabíjejte mne.“

Byt byl údajně využíván radikály z Islámského státu pro lidi, kteří se chtěli k extremistům přidat a přicházeli do Sýrie přes Turecko. I Mašaripov plánoval odejít do Sýrie.

Na operaci, která vyvrcholila zadržením atentátníka, se podílelo 2000 policistů, kteří tím strávili 72 tisíc hodin.

Výcvik v Afghánistánu

Mašaripov se narodil v roce 1983 v Uzbekistánu, odkud pochází asi 500 bojovníků IS. V této zemi jsou muslimští radikálové aktivní od 90. let. Podle uzbeckých úřadů byl muž v zemi stíhán kvůli příslušnosti k teroristické organizaci.

Zdroj z bezpečnostních složek z Uzbekistánu řekl, že Mašaripov opustil zemi před šesti lety. Odešel do Afghánistánu, kde pak prodělal výcvik.

Podle amerického časopisu National Interest byl vyslán do Turecka právě Uzbek, protože příslušníci turkických národů jsou v Turecku méně nápadní než Arabové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám